Câinii ar putea fi detectori eficienți de coronavirus
Oamenii ar putea primi ajutor în lupta cu coronavirusul de la cei mai buni prieteni din lumea necuvântătoarelor. Cercetătorii britanici au început testele care vor determina dacă virusul poate fi detectat de către câini. Dacă se va dovedi că studiul are succes, căţeii ar putea deveni cei mai eficienţi detectori de Covid-19.
De Redactia Observator la 16.05.2020, 22:07- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Un câine ar putea verifica 250 de oameni pe oră.
- Programul va fi finanțat cu peste 500 de mii de lire sterline.
Câinii sunt capabili să detecteze o boală chiar şi înaintea unui medic. Mirosul lor foarte fin ar putea fi cheia şi pentru depistarea timpurie a coronavirusului.
James Logan, şeful Departamentului de Control al Bolilor la Şcoala Londoneză de Medicină: Majoritatea infecţiilor schimbă mirosul corpului şi avem toate motivele să credem că acest lucru se va întâmpla şi în cazul coronavirusului.
Cercetătorii britanici din spatele acestui program, au antrenat câini să detecteze malaria şi realizează progrese şi în detectarea cancerului cu ajutorul patrupedelor. Pentru început, în aceste teste, vor fi folosiţi şase câini.
Dacă experimentul va da rezultate şi programul se va extinde, câinii ar putea realiza un număr record de teste pe zi.
James Logan, şeful Departamentului de Control al Bolilor la Şcoala Londoneză de Medicină: Fiecare câine ar putea să verifice până la 250 de oameni pe oră.
Oamenii de ştiinţă răspund şi îngrijorărilor iubitorilor de animale şi reamintesc că datele de până acum arată că sănătatea patrupezilor nu va fi pusă în pericol.
James Logan, şeful Departamentului de Control al Bolilor la Şcoala Londoneză de Medicină: Există dovezi ştiinţifice conform cărora câinii nu sunt afectaţi de acest coronavirus. Există un risc foarte mic sau riscul ca ei să fie infectaţi este foarte mic.
Guvernul britanic a finanţat cercetarea cu peste 500.000 de lire sterline. În Marea Britanie, aproape 34.000 de oameni au fost răpuşi de virus şi peste 236.000 au fost infectaţi.