Cum știi că alegi carne sănătoasă atunci când cumperi de la micii producători locali
Carnea din supermarket a fost de multe ori în centrul scandalurilor mediatice, în contexte dintre cele mai variate: sursa de proveniență nu era deseori specificată clar pe etichetă, modul în care sunt crescute animalele nu era etic, acestea erau îndopate cu tot felul de substanțe.
De Redactia Observator la 21.05.2019, 12:15Carnea din supermarket a fost de multe ori în centrul scandalurilor mediatice, în contexte dintre cele mai variate: sursa de proveniență nu era deseori specificată clar pe etichetă, modul în care sunt crescute animalele nu era etic, acestea erau îndopate cu tot felul de substanțe care le ajută să crească mai repede, primeau antibiotice și așa mai departe. Prin urmare, nu ar fi o idee rea să te reorientezi spre carnea de la micii producători. Sau măcar să încerci ca, o dată pe săptămână, să cumperi de la un mic producător local.
În cazul în care vrei să te orientezi spre micii producători locali, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te asigura că produsele pe care le cumperi de la ei sunt cu adevărat sănătoase.
Mergi la fața locului și vezi singur despre ce e vorba
Cere-i persoanei de la care intenționezi să cumperi carne să vezi în ce condiții își crește animalele. Nu te baza exclusiv pe ceea ce spune, nu uita că un producător rău-intenționat îți poate spune cu ușurință că găinile pe care le crește sunt la fel de sănătoase precum cele de pe agri.shop.ro, că zburdă într-un țarc foarte mare, că mănâncă doar iarbă și grăunțe recoltate chiar de el, dar adevărul ar putea fi că găinile respective poate trăiesc înghesuite într-o hală în care nu văd niciodată lumina soarelui. Sau că poate sunt îndopate cu foarte multe suplimente nutritive care să le ajute să crească într-o perioadă cât mai scurtă de timp și care pot fi nocive pentru organismul tău.
Niciun mic producător local cinstit nu se va împotrivi dorinței tale de a merge și de a vedea la fața locului condițiile în care își crește animalele. La ce poți să fii atent, odată ajuns acolo?
-
Studiază comportamentul animalelor. Animalele și păsările sunt, de obicei, foarte curioase, jucăușe, pline de energie și aleargă prin curte cât e ziua de lungă. Dacă observi că animalele la care te uiți sunt letargice și fără poftă de viață ar fi mai bine să renunți la a cumpăra carnea lor.
-
Studiază aspectul animalelor. Animalele și păsările sănătoase au, de obicei, un penaj strălucitor, o piele lucioasă sau un păr curat. Dacă observi că animalele sau păsările la care te uiți nu arată așa cum ar trebui sau că sunt foarte murdare, prost întreținute, neîngrijite e mai bine să renunți la a mai cumpăra de la cel care le deține.
Verifică atent carnea
Un alt lucru pe care îl poți face e să verifici cu foarte mare atenție câteva aspecte care țin de produsul în sine: carnea. Ce poți face?
-
Inspectează cu atenție culoarea cărnii pe care producătorul vrea să ți-o vândă. Aceasta poate să varieze și depinde, de regulă, de sursa de proveniență. Dincolo de asta, carnea proaspătă are o culoare bogată, plăcută la vedere.
-
După ce te-ai asigurat că produsul are o culoare plăcută ochiului ar mai trebui să fii atent și la modul în care e dispusă culoarea: e sau nu uniformă? Dacă a trecut nepermis de multă vreme de când animalul a fost sacrificat, e foarte posibil să observi zone decolorate. În acest caz ar trebui să refuzi să cumperi carnea respectivă pentru că nu ai cum să aproximezi dacă au trecut două săptămâni de când o păstrează în congelator sau zece luni.
-
Textura cărnii e la fel de importantă. Carnea proaspătă are un aspect uniform și compact. În cazul în care fibrele din mușchi au un aspect nu foarte compact, asta poate însemna fie că micul producător nu e foarte iscusit la tranșare, fie că nu ai de-a face cu o halcă de carne proaspătă.
-
Fii atent și la felul în care arată oasele. Asta e valabil, desigur, în cazul în care cumperi carne cu os. Aspectul și culoarea măduvei din interiorul lor poate să îți ofere un indiciu suplimentar în ceea ce privește prospețimea cărnii. La ce trebuie să fii atent? Oasele trebuie să aibă o culoare uniformă și să fie lipsite de pete, în timp ce măduva ar trebui să aibă o nuanță roz, în niciun caz nu trebuie să bată spre maro sau spre negru.
-
Mirosul e un alt factor important. Dacă produsul pe care intenționezi să-l cumperi are un miros neplăcut, renunță la el. Carnea proaspătă are un miros specific, greu de descris, dar pe care cel mai probabil îl cunoști. Cu alte cuvinte, dacă mirosul cărnii te duce cu gândul la orice altceva, mai puțin la o halcă de carne sănătoasă, cel mai probabil la nivel intuitiv simți că e ceva în neregulă și ar trebui să asculți acel instinct.
-
Încearcă să duci o bucată de carne la medicul veterinar, pentru un test. El te va asigura și mai concret că e vorba de o carne sănătoasă.
Cere recomandări
Pe lângă lucrurile de mai sus, ai mai putea să ceri și câteva recomandări. Dacă ai o rețea de prieteni care și-au făcut o obișnuință din a cumpăra carne de la micii producători locali, atunci ei îți pot oferi cele mai bune recomandări. E mereu mai bine să încerci ceva testat în prealabil și de cineva cunoscut decât să fii primul care testează acel produs și să descoperi apoi, pe pielea ta, că poate ai făcut o toxiinfecție alimentară de toată frumusețea și că alegerea ta a fost, evident, o mare greșeală.
Nu e deloc greu să cumperi carne cu adevărat sănătoasă dacă ții cont de aceste sfaturi simple. În plus, cumpărând de la micii producătorii locali vei ajuta economia locală și îi vei încuraja să își scoată produsele din zona de nișă. Dacă vrei să găsești mai multe produse sănătoase în jurul tău, încurajează-i pe cei care le vând, pe micii producători locali, dă-le banii tăi lor, nu marilor supermarketuri. Încearcă și tu să faci asta cel puțin o dată și apoi să decizi dacă achiziția de produse de la micii producători locali poate fi sau nu o variantă care s-ar potrivi valorilor și stilului tău de viață.
Foto: Shutterstock