Cât de importante sunt concediile și ce se întâmplă când nu te odihnești destul
Un concediu nu trebuie să fie un capriciu, ci o obligație pe care trebuie să înveți să o respecți an de an. Pentru orice angajat, concediul reprezintă cea mai eficientă cale pentru ieșirea din rutină, pentru o recuperare mentală mai rapidă după o perioadă dificilă la birou.
De Redactia Observator la 16.07.2019, 17:02Un concediu nu trebuie să fie un capriciu, ci o obligație pe care trebuie să înveți să o respecți an de an. Pentru orice angajat, concediul reprezintă cea mai eficientă cale pentru ieșirea din rutină, pentru o recuperare mentală mai rapidă după o perioadă dificilă la birou și un bun instrument pentru a reduce stresul. Din nefericire, angajații români aleg deseori să își amâne planurile de concedii și călătoriile. Un raport publicat în anul 2016 de către Eurostat arăta la acea vreme faptul că România era prima țară în topul vecinelor din UE în care populația nu pleca în vacanță. Mai exact, 76% dintre români nu au plecat în vacanță, invocând efortul financiar prea mare, motivele de sănătate, obligații în familie, volumul mare de muncă sau lipsa de motivație pentru a călători.
Cât de importante sunt concediile și ce se întâmplă când nu te odihnești destul:
Problemele de sănătate pot fi amplificate de lipsa pauzelor
Desigur, nu ne referim aici la pauzele de peste zi, deși și acestea sunt extrem de importante. Mai exact, ne referim la evadările mai mici sau mai mari pe care orice persoană extrem de activă trebuie să se îngrijească și să și le ia. Atunci când vine vorba despre timpul alocat concediilor, nu ne referim numai la zilele care pot fi luate anual. Ca angajat, poți găsi soluții accesibile de a călători, precum oferte speciale în jurul unor zile libere in 2019, care sunt acordate de la stat. Chiar și aceste escapade de câteva zile pot avea efecte benefice. Altfel, specialiștii au identificat legături strânse între unele probleme de sănătate și numărul redus de zile libere luate de către angajați. Potrivit unui studiu realizat de State University din New York, bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 57 de ani au cu 30% mai multe șanse să sufere de probleme cardiace severe atunci când refuză să facă măcar o vacanță mare în fiecare an, prin care să se deconecteze de la sarcini, probleme și obligații.
Relațiile tale personale sunt afectate
Poate lipsa unui concediu anual să îți afecteze relațiile intime și personale? Desigur. Așa cum mai mai multe studii au conchis, persoanele care ezită să acorde timp și pentru relaxare, pentru familie și pentru viața de cuplu ajung în cele din urmă să înregistreze probleme în intimitate. Potrivit unui studiu realizat pe 1214 adulți americani și citat de Business Insider, 36% dintre problemele de cuplu pornesc nu de la timpului dedicat petrecerii acasă, ci mai degrabă la birou.
Productivitatea scade
Ca într-un cerc vicios, lipsa timpului liber este deseori justificată de nevoia de a munci mai mult. Însă aceeași decizie duce și spre o lipsă acută de productivitate, alimentată în mare parte de rutină și lipsa de motivație și satisfacție profesională și personală. Mai exact, volumul mare de muncă, fără pauze, nu poate produce rezultate pozitive tocmai din cauza stresului pe care îl generează în acest proces. Așa cum este indicat ca pentru o productivitate mai mare să iei pauze în mod regulat la birou, la fel trebuie gândit și la nivel macro, adică anual. Concediile sunt ocazia perfectă pentru a găsi mai apoi resurse noi de energie și creativitate, utile în viața profesională.
Sursă foto: Pexels