Ce se întâmplă dacă părăsești carantina impusă de DSP pentru Covid-19
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu Covid-19, ori intră în contact cu cel puțin un caz confirmat pozitiv cu Covid-19 și sunt nevoite să intre în carantină, dacă nu sunt vaccinate anti-Covid. Carantina se aplică și pentru persoanele vaccinate care au însă simptome și un test pozitiv care confirmă infecția cu Covid-19.
De Redactia Observator la 04.10.2021, 16:59Ce se întâmplă dacă părăsești carantina când ai Covid-19 sau ești contact direct
Persoanele izolate la domiciliu ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului și care părăsesc locația fără aprobare sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Aceste persoane vor fi considerate ca fiind cu risc crescut de contagiozitate.
Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Aceste măsuri dispuse nu înlătură răspunderea contravențională sau penală.
- A murit și al doilea bebeluș cu COVID adus de la Suceava la Iași, în stare gravă | 40 de copii internați la...
- Zeci de angajaţi din Sănătate au protestat în faţa Guvernului. Contestă certificatul verde și testarea celor...
- ''Nu ne obligă, dar ne constrânge.'' Cozi la centrele de vaccinare odată cu introducerea noilor restricţii. Cei...
Decizia de carantinare poate fi contestată în termenele și condițiile prevăzute de Legea nr. 136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății public în situații de risc epidemiologic și biologic, la instanțele de contencios.
Nerespectarea măsurii dispuse de către DSP atrage după sine sancționarea contravențională sau penală, după caz.
Când poți să primești decizie de carantinare
Primesc decizie de carantinare persoanele confirmate cu Covid-19, precum și persoanele contact direct un caz confirmat pozitiv cu Covid-19, pentru împiedicarea răspândirii unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
De asemenea, intră în carantină persoanele care se întorc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu.
La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, care sosesc în țară din zonele de risc epidemiologic intră în carantină pentru o perioadă similară cu cea a persoanelor adulte care îi însoțesc (10 zile) dar sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Ce nu ai voie să faci dacă ești în carantină
Persoanele carantinate pe motiv de Covid-19 au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
Dacă sunt aprovizionate cu alimente și alte bunuri necesare, acestea sunt aduse la domiciliul persoanelor în cauză și le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
Persoanele în carantină vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.
În ce condiții poți să ieși din carantină
Persoanele asupra cărora a fost instituită carantina pot ieși din carantină după 14 zile de la instituire, dacă nu prezintă simptome, prin decizie de ridicare a carantinei, decizie luată de organismul care a instituit carantina, sau prin decizie a instanței.
Sunt și alte două situații de ieșire din carantină înainte de împlinirea perioadei de 14 zile, după cum urmează:
Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat și prezintă rezultatul negativ al unui test COVID la intrarea în țară ies din carantină după 10 zile, dacă nu prezintă simptomatologie specifică.
Persoanele care sosesc în România, fără a prezenta rezultatul negativ al unui test COVID, din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
Pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.