Antena LIVE

Curs valutar

Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC

Anumite contraceptive pot prezenta un risc uşor crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral la femei, conform unui studiu recent de proporţii, relatează joi DPA/PA Media. Deşi riscul general este foarte scăzut, cercetătorii au declarat că medicii ar trebui să fie conştienţi de riscuri atunci când prescriu anumite contraceptive hormonale.

De la 13.02.2025, 10:43
WhatsApp
Studiu: Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai ridicat risc de de infarct sau AVC Shutterstock

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele a peste două milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani din Danemarca, relatează Agerpres.

Studiul, desfăşurat pe 11 ani

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 11 ani, cercetătorii au observat 4.730 de accidente vasculare cerebrale şi 2.072 de atacuri de cord în rândul acestor femei.

Aceste informaţii au fost ulterior comparate cu fişele lor medicale pentru a afla dacă le fusese prescrisă contracepţie hormonală - contraceptive orale combinate, pilule ce conţineau numai progesteron, dispozitive intrauterine hormonale, implanturi contraceptive, injecţii, plasturi şi inele vaginale.

Pilulele cele mai periculoase

Echipa, condusă de experţi de la Universitatea din Copenhaga, a constatat că, în cazul femeilor care au luat pilule combinate estrogen-progesteron - contraceptivul hormonal utilizat cel mai frecvent de femeile din cadrul studiului - se pare că exista un risc de două ori mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Contraceptivele care conţin doar progesteron - pilule şi implanturi - au prezentat un risc uşor crescut, deşi mai mic în comparaţie cu cel al pilulelor combinate, au constatat cercetătorii.

Însă, contraceptivele combinate non-orale, cum ar fi inelul vaginal şi plasturele, păreau să prezinte riscuri mai mari.

Inelul vaginal a fost asociat cu un risc de 2,4 ori mai mare de accident vascular cerebral şi cu un risc de 3,8 ori mai mare de atac de cord. Iar plasturele părea să prezinte un risc de 3,4 ori mai mare de accident vascular cerebral.

Cercetătorii au subliniat însă că "riscurile absolute sunt mici".

Ce spun cercetătorii care au luat parte la studiu

Ca răspuns la studiu, dr. Sonya Babu-Narayan, director la British Heart Foundation şi cardiolog consultant, a declarat: "N-ar trebui să fiţi prea alarmate de aceste constatări dacă utilizaţi sau luaţi în considerare începerea contracepţiei hormonale. Riscul suplimentar de atac de cord şi de accident vascular cerebral este foarte scăzut pentru marea majoritate - este echivalent cu un atac de cord suplimentar la fiecare 10.000 de femei care utilizează anticoncepţionale hormonale timp de un an. Sarcina în sine creşte, de asemenea, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, accident vascular cerebral şi atac de cord".

Dr. Becky Mawson, lector în asistenţă medicală primară la Universitatea din Sheffield şi medic de familie specializat în sănătate sexuală şi reproductivă, a declarat: "Vă rugăm să nu întrerupeţi utilizarea contracepţiei pe baza acestui studiu. Riscul de accident vascular cerebral şi de atac de cord în timpul sarcinii şi în perioada postnatală este semnificativ mai mare decât riscurile raportate în acest studiu legat de contraceptive. (...) Dacă aveţi alţi factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale şi boli de inimă, atunci merită să discutaţi cu echipa medicală pentru a analiza cele mai sigure opţiuni, cum ar fi steriletul hormonal".

Cercetătorii au precizat în studiu că pot exista unele diferenţe în ceea ce priveşte numele unor produse contraceptive disponibile şi popularitatea anumitor metode contraceptive de la o ţară la alta.

Într-un editorial asociat, Therese Johansson, de la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, a declarat că 8 din 10 femei din întreaga lume au folosit contracepţie hormonală la un moment dat. Ea a spus că problemele cardiace examinate în cercetare sunt "rare" la femei tinere, cum sunt cele implicate în studiu.

"Cel mai frecvent utilizat contraceptiv hormonal, pilula combinată estrogen-progesteron, a fost asociat cu o creştere de două ori a riscului de accident vascular cerebral ischemic şi infarct miocardic", a scris ea. "Ceea ce se traduce printr-un accident vascular cerebral ischemic suplimentar la fiecare 4.760 de femei care utilizează pilula combinată timp de un an şi un infarct miocardic suplimentar la fiecare 10.000 de femei pe an de utilizare".

Însă ea a adăugat: "Este important de reţinut că riscul absolut rămâne scăzut. Totuşi, aceste efecte secundare sunt grave şi, având în vedere că aproximativ 248 de milioane de femei folosesc zilnic contraceptive hormonale, rezultatele au implicaţii importante".

Johansson a subliniat că studiul a constatat că sistemul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel "a fost singurul contraceptiv hormonal care nu a fost asociat cu un risc crescut, ceea ce face ca această opţiune să fie mai sigură pentru sănătatea cardiovasculară". Studiul a fost publicat miercuri în revista ştiinţifică BMJ.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

contraceptive pastile infarct avc studiu medici
Întrebarea zilei
SONDAJ: Programul "Şcoala altfel" ar trebui înlocuit cu activități mai practice pentru elevi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce este „demonul negru” și cum arată. A fost văzut într-o destinație...
Fanatik.ro
Publicat 13.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Ne ajută cu ceva că ne scărpinăm? În mod surprinzător, da!
spotmedia.ro
Publicat 11.02.2025
Orașul din România în care va ninge 7 zile în următoarele două săptămâni....
Gandul
Publicat 13.02.2025
Cine dă ora exactă în politica românească: „Acum chiar putem vorbi de o...
Adevărul
Publicat 13.02.2025
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la...
A1
Publicat 13.02.2025
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la...
CaTine
Publicat 12.02.2025
Diferențele dintre kombucha, kimchi și kefir. Care este cel mai sănătos
spynews.ro
Publicat 13.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Cu ce sumă se vând carnetele CEC de dinainte de Revoluție? Românii care le au...
Click.ro
Publicat 13.02.2025
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au...
Useit
Publicat 13.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Cât câștigă soldații ruși care luptă în Ucraina. „Băieții sunt...
libertatea.ro
Publicat 13.02.2025
Rihanna a pozat în lenjerie intimă pentru noua campanie Savage X Smurfs,...
ZU
Publicat 13.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Ce trebuie să știe un copil de 5 ani pentru dezvoltarea sa optimă
Deparinti
Publicat 13.02.2025
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül apar împreună pe coperta unei reviste...
Happy
Publicat 13.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
În cât timp iese alcoolul din sânge și din aerul expirat. Ce trebuie să știe...
Medicool
Publicat 13.02.2025