Cifre dramatice pentru România: aproape 100.000 de bolnavi de cancer anual, cei mai mulţi în stadiul terminal. Cum se ajunge aici
Aproape 100.000 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu o formă de cancer și cei mai mulți dintre ei ajung la medic în stadiu terminal. Asta înseamnă costuri foarte mari pentru tratament și recuperare extrem de anevoioasă, acolo unde se mai poate face ceva. Chiar dacă este cunoscut faptul că prevenția poate schimba aceste cifre dramatice, statul nu face mai nimic pentru asta.
De Andreea Petrescu la 26.05.2022, 20:43Soţia acestui bărbat a descoperit că are cancer ovarian în urmă cu şapte ani. A neglijat durerile şi a ajuns la medic târziu. "Era stadiu avansat dar nu ştiau nici medicii, pe masa de operaţie a aflat că are cancer. Soţia mea foarte ocupata cu munca, dureri erau suportabile, le-a neglijat", a declarat Marian Stan. Au făcut naveta din Dâmboviţa o dată la trei săptămâni pentru tratamente şi internări la Instistutul Oncologic Bucureşti iar piedicile au fost chiar mai mari de atât. "Dacă nu aveam relaţii cred că era moartă. De exemplu, ne spunea sa facem un CT în două săptămâni. Si noi cand mergeam să ne programăm la CT trebuia să aşteptăm cel puţin 3 luni", a declarat Marian Stan.
Jumătate dintre românii diagnosticaţi cu cancer au sub 65 de ani
Fără acces la specialişti şi la informaţii sunt foarte mulţi dintre bolnavii de cancer. Jumătate dintre românii diagnosticaţi cu cancer au sub 65 de ani. Bolnavii de cancer din România care nu mai pot merge să muncească, deci sunt practic ianctivi dar în acelaşi timp au nevoie de inevestigaţii şi tratamente costisitoare, costă statul român aproximativ 3% din PIB. în România nu există un plan de sceening naţional iar la capitolul prevenţie avem doar campania de vaccinare împotriva HPV. Există chiar şi tratamente inovative dar nu sunt decontate. "Practic, un cost de 3.000 de euro care acoperă tratamentul pentru o lună pentru un astfel de pacient, pacienţii respectivi operaţi ar fi vindecaţi complet", a declarat Bogdan Tănase, manager Institutul Oncologic Bucureşti.
La sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile din România au lansat Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Un concept care nu s-a materializat până acum. "Înseamnă dezvoltarea serviciilor medicale preventive ambulatorii, înseamnă accesul la diagnostic, permnite personalizarea tratamentului. O astfel de strategie să fie complet funcţională în circa 5 ani", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Suntem în săptămâna de prevenire a cancerului, ocazie cu care voluntraii au colorat trotuarul din faţa Palatului Parlamentului cu 98.000 de fundiţe, reprezentând cei 98.000 de bolnavi diagnosticaţi anual în România. În fiecare an cancerul ucide peste 50.000 de români.