Antena LIVE

Curs valutar

Cine trebuie să facă vaccinul anti-HPV. Până la ce vârstă se face gratuit în România

În fiecare an, în România, 4.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce aproximativ 2.000 pierd lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

De la 02.06.2021, 16:49
WhatsApp
Cine trebuie să facă vaccinul anti-HPV Shutterstock

HPV, Human Papiloma Virus, este un virus responsabil de apariția cancerelor anogenitale, afecțiuni care debutează lent și de cele mai multe ori fără simptome. Virusul are numeroase rădăcini, până în prezent fiind descoperite peste 100 de genotipuri. Dintre acestea însă, cel mai mare potențial oncogen îl au tulpinile 16 și 18. HPV poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

Testul HPV vine în completarea testului Babeș-Papanicolaou. Astfel, dacă în urma acestui test depistate leziuni precanceroase, este necesară testarea HPV pentru depistarea infecţiei şi determinarea genotipului cu care este infectat pacientul. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% din cancerele de col uterin.

Cui i se recomandă vaccinul anti-HPV

Vaccinul poate fi administrat atât persoanelor de gen feminin, cât și celor de gen masculin. În cadrul studiilor clinice, serul s-a dovedit eficient în protejarea împotriva tipurilor de HPV care provoacă cele mai multe cazuri de astfel de boli, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani.

"E un cancer groaznic şi este păcat să se mai moară în prezent de cancer de col, atâta timp cât avem vaccinare şi avem şi screeningul secundar", declară Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie. Medicii recomandă inclusiv vaccinarea băieţilor.

Cine poate face vaccinul anti-HPV gratuit în România

În România, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare, pentru fetele din grupa de vârstă 11 - 14 ani. Din 6 ianuarie, părinţii care au comandat vaccinul pot merge la medicii de familie să îşi imunizeze copiii. 20.000 de doze au fost deja repartizate către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcţiile de sănătate publică din ţară.

"Ministerul Sănătăţii a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcţiile de sănătate publică din ţară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate. Ce poţi face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta", arată reprezentanţii MS, într-o postare pe Facebook.

Achiziţionarea vaccinului împotriva HPV pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor părinţilor/reprezentanţilor legali transmise medicilor de familie, potrivit news.ro.

Ioana Mihăilă a precizat că screeningul ”e bine sa fie făcut la nivel de asistenţă primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util şi eficient, este esenţială”.

”Prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afişeze mai uşor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria faţă de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziţie centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19”, a mai scris Mihăilă.

Ministerul Sănătății iniţiază toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a mărturisit că și-a vaccinat, recent, fetița împotriva HPV.

"Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița", a adăugat Ioana Mihăilă.

Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani.  Primii vizaţi sunt copiii ai căror părinţi au cerut dozele între anii 2017 şi 2018. Astfel, 20 mii de vaccinuri au fost deja repartizate în ţară. 

Fetele cu vârste între 11 şi 14 ani trebuie să facă două doze de vaccin la o distanţă între 5 şi 13 luni. În cazul celor de peste 15 ani, însă, sunt necesare 3 doze. Ideal, vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieții sexuale sau a infectării cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali.

Cât costă vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal și tegumentar.

În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

Există trei tipuri de vaccinuri:

Deocamdată, în România, vaccinarea gratuită a fetelor peste 15 ani și a băieților nu este luată în calcul.

Vaccinul Gardasil 9 nu trebuie administrat dacă:

- sunteți alergic la oricare dintre substanțele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin: clorură de sodiu, L-histidină, polisorbat 80, borat de sodiu

- ați prezentat o reacție alergică după administrarea unei doze de Gardasil sau Silgard (HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18) sau Gardasil 9.

Serul poate preveni apariția leziunilor anogenitale precanceroase și a verucilor genitale. Dat fiind că vaccinurile HPV nu protejează împotriva tuturor tulpinilor cu risc oncogen crescut, screening-ul împotriva cancerului de col uterin este recomandat, în continuare, și femeilor vaccinate. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025