Combinezoane contra coronavirusului și izolete cu presiune, pregătite în România
Virusul din China a declanşat alerta în patru oraşe din România. În Bucureşti, în Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa au apărut pacienţi care se temeau că au fost infectaţi.
De Redactia Observator la 26.01.2020, 20:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Virusul din China a declanşat alerta în patru oraşe din România. În Bucureşti, în Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa au apărut pacienţi care se temeau că au fost infectaţi. S-au întors din China şi au cerut să fie testaţi. Din fericire, noul virus nu a fost confirmat. Însă, situaţia de alertă se menţine. Cinci spitale din România sunt pregătite de autorități.
În aeroporturi sunt afişe de informare, însă puţini le observă. Nicio cursă din zonele unde au fost depistate cazuri de coronavirus nu a fost anulată.
Din Singapore va ajunge în România şi Delia Matache. Şi acolo au fost confirmate îmbolnăviri.
DELIA MATACHE: Absolut nimic nu ne-a spus nimeni. Doar am sunat noi şI am întrebat dacă putem să luăm măscuţe, dacă au măscuţe din acestea de protecţie şi cam atât. Nu te atenţionează nimeni. Mă aşteptam să fie un pic mai organizaţi la capitolul ăsta, dar cred că nu au considerat că este cazul. N-a venit nimeni să ne măsoare temperatura corpului, de exemplu, cum mă aşteptam.
Luni, la Ministerul Sănătăţii, specialiştii din sănătate publică se vor reuni pentru alte discuţii referitoare la coronavirus şi la măsurile care ar trebui luate în ţara noastră.
Asta după ce sâmbătă seară, reacţia autorităţilor a fost testată într-un caz real. Pe Otopeni, a ajuns un pasager care spunea că are simptome ale virusului din China.
”Avem şi noi o mică problemă la bord. avem un bărbat, în jur de 23 de ani, care prezintă simptome, febră, dureri de stomac, vomitături şi vine din China. A venit acum, nu ştiu. el zice că acum 3 luni”, a anunțat pilotul avionului Ryanair.
După investigaţii, medicii au constatat că pacientul nu are coronavirus, chiar dacă reactivii pentru testele rapide nu ajunseseră încă la Insitutul de Boli Infecţioase.
Reactivii pe care Ministerul Sănătății ii comandase inca de saptamana trecuta au ajuns in duminică dimineața la Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, din București. Aici se vor face toate testele in privinta pacientilor care ridica suspiciuni ca ar putea fi purtatori de coronavirus.
Izolete cu presiune pentru eventuali pacienți
Cei bănuiţi că au coronavirus trebuie izolaţi. Pentru asta, autoritătile folosesc izoletele cu presiune cu care pacienţii pot fi transportaţi de la un spital la altul pentru investigaţii. Au fost cumpărate în 2014, când s-a reactivat Ebola.
ALEXANDRU DRĂGHICI, medic specialist Spitalul Clinic de Urgenţă: Aceasta izoleta cu presiune ne ajuta si ajuta si pacientul pentru protectie - sa nu se raspandeasca presupusul virus catre exterior. Este ca un incubator. Pacientul ramane in izoleta, este protejat suta la suta. Avem aici cai de acces pentru perfuzoare, pentru accesul venos. Mănușile pe unde putem lucra pentru ca nu avem contact cu pacientul. La capăt vin filtrele montate cu pompe cu presiune pozitiva sau negativă. Pe noi ne intereseaza sa ramana aerul acolo la pacient, sa nu iasa afara sa ne contamineze.
Când protocolul este activat, medicii care intră în contact cu pacientul posibil purtător de coronavirus trebuie, la rândul lor, să poate combinezoane speciale de protecţie.
Combinezoane de unică folosință pentru medici
Într-un scenariu sumbru, în care noul coronavirus ar ajunge în România, medici din cinci spitale sunt pregătiti sa intervina.
CĂTĂLIN APOSTOLESCU, purtător de cuvânt Institutul Matei Balş: Este constituit dintr-un combinezon de unică folosinţă. Combinezon care este prevăzut şi cu botoşi în aşa fel încât să poată intra încălţămintea în el. Se pune gluga şi se încheie costumul în aşa fel încât pielea să fie acoperită, să nu fie nicio zonă expusă. Se va contamina doar costumul. Dar costumul fiind de unică folosinţă, după ce veţi termina de lucrat cu el îl veţi arunca.
În Europa, virusul ucigaş a fost confirmat doar în Franţa.