Antena LIVE

Curs valutar

Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni

Procrastinarea poate lovi și atunci când vine vorba despre vizitele la medic, analize sau testări pentru diferite afecțiuni. Chiar dacă mulți oameni urmează cu strictețe un program bine stabilit, există și cazuri în care diagnosticarea târzie a unei boli influențează negativ tratamentul și recuperarea.

De la 31.01.2020, 16:51
WhatsApp
Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni unsplash.com

Procrastinarea poate lovi și atunci când vine vorba despre vizitele la medic, analize sau testări pentru diferite afecțiuni. Chiar dacă mulți oameni urmează cu strictețe un program bine stabilit, există și cazuri în care diagnosticarea târzie a unei boli influențează negativ tratamentul și recuperarea.

Atât cei mai tineri, cât și vârstnicii trebuie să țină cont de importanța controalelor regulate și a unui stil de viață conștiincios. Iată când ar trebui efectuate acestea și ce implică:

Dacă suferi de o boală cronică

Când ai deja o afecțiune cronică, trebuie să știi că cel mai important este să o ții sub control cu ajutorul vizitelor regulate la medic. Specialistul te poate programa în funcție de gravitatea acesteia, pentru monitorizarea schimbărilor în urma tratamentului și pentru recomandări pentru viitor. 

Dacă suferi de boli cardiovasculare, apelează la specialiștii în cardiologie Bucuresti și nu-ți lăsa afecțiunea nesupravegheată. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în ceea ce privește cauzele de deces la nivel global.

La recomandarea medicului de familie

Medicul de familie te poate ajuta să afli mai multe despre frecvența cu care trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate. Acesta va lua în considerare factorii importanți precum istoricul tău sau al familiei, dar și testele specifice vârstei și sexului. 

De asemenea, acesta îți poate oferi recomandări și trimiteri atunci când consideră că trebuie să faci mai multe investigații. O relație apropiată cu medicul de familie te va ajuta să-ți monitorizezi mai ușor starea de sănătate și să primești sfaturi specializate ori de câte ori te îngrijorează ceva.

În funcție de vârstă și sex

Dacă ai până în 30 de ani, poți să ceri sfatul medicului de familie în ceea ce privește un set de analize uzuale. În general, la această vârstă, ele pot fi efectuate o dată la doi sau trei ani, însă apariția anumitor simptome care trebuie investigate pot impune testarea anuală.

De la vârsta de 21 de ani, femeile trebuie să înceapă testarea pentru virusul HPV. Acesta este responsabil pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin, iar România are cele mai înalte rate de incidență și mortalitate din Europa pentru acest tip de cancer, conform statisticilor. Până la vârsta de 65 de ani, femeile trebuie să facă regulat acest test, mai ales în funcție de activitatea sexuală și numărul de parteneri. Discuțiile cu medicul ginecolog vor ajuta la stabilirea frecvenței cu care trebuie să te testezi, ținând cont de rezultatele anterioare sau de alți factori de risc. Femeile care pot să renunțe la testare sunt cele care au suferit o operație de histerectomie și care nu au istoric de cancer cervical în familie. În general, după vârsta de 65 de ani se pot întrerupe aceste analize însă trebuie respectat sfatul medicului înainte de toate.

La vârsta de 30-40 de ani sunt recomandate controale anuale de bază atât la femei, cât și la bărbați. Acestea includ analize de sânge recomandate de medicul de familie și alte teste, în funcție de prezența unor boli precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul. Pentru bărbați, este recomandat un control testicular o dată pe an.

După 50 de ani, controalele trebuie să devină mai stricte și mai dese. Printre cele mai importante testări se numără colonoscopia și mamografia. Vaccinurile antigripale și cele care imunizează împotriva pneumoniei joacă un rol important odată cu înaintarea în vârstă, deoarece riscul de complicații crește. 

Când apar schimbări în istoricul familiei

În cazul anumitor boli precum cancerul sau diabetul, influența istoricului familiei implică și o testare suplimentară. Dacă unul dintre părinți sau frați află că suferă de un tip de cancer, va trebui să-ți monitorizezi mai atent starea de sănătate, deoarece există mai multe șanse să suferi și tu de o afecțiune similară la un moment dat în viață. Perioadele de screening pot fi stabilite împreună cu medicul specialist, în așa fel încât să nu riști să detectezi prea târziu posibilele semne de boală.

Vizitele la medicul de familie și la specialiști sunt cele mai bune metode pentru a preveni și a ține sub control afecțiunile la orice vârstă. Nu ignora simptomele care te pun pe gânduri, dar nu lăsa nici să treacă prea mult timp între controalele necesare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afectiuni boli istoric varsta
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025