Antena LIVE

Curs valutar

De ce coronavirusul e un mare pericol

De aproape trei luni, aşteptăm un leac pentru coronavirus. Însă fiecare pas înainte se împiedică de noi controverse. Virusul mortal îi uimeşte chiar şi pe medici. Pentru că perioada de incubaţie pare mai mare decât se credea

De la 24.02.2020, 02:55
WhatsApp
Vezi și:

De aproape trei luni, aşteptăm un leac pentru coronavirus. Însă fiecare pas înainte se împiedică de noi controverse. Virusul mortal îi uimeşte chiar şi pe medici. Pentru că perioada de incubaţie pare mai mare decât se credea. Iar boala a început să recidiveze surprinzător, la pacienţi ce erau consideraţi vindecaţi. Iată incertitudinele care fac atât de periculoasă epidemia de coronavirus.

1 decembrie. Primul caz de coronavirus apare în Wuhan. În mai puţin de trei luni, virusul mortal înconjoară planeta cu o viteză de nestăpânit.

23 februarie. Aproape 80 de mii de cazuri confirmate în toată lumea. Peste 2.400 de oameni decedaţi, niciun leac şi o mulţime de incertitudini.

Prima: testările pentru diagnosticare s-au dovedit în multe cazuri ineficiente. 6 pasageri australieni şi un cetăţean israelian de pe nava de croazieră Diamond Princess au fost diagnosticaţi abia la a doua testare, după ce au zburat mii de kilometri spre casă. Iniţial, rezultatele au ieşit negative.

NATASHA FYLES, Ministru Regional al Sănătății: Am avut două zboruri cu succes care au adus acasă oamenii din Darwin, care au fost pe Diamond Princess. Au fost testaţi, iar rezultatul a ieşit pozitiv pentru coronavirus.

De pe aceeaşi navă-focar, şase români au fost aduşi în ţară. Testele de până acum au arătat că nu au coronavirus. Preventiv, au fost plasaţi în carantină pentru 14 zile.

SYLVIE BRIAND, director în cadrul OMS: Ceea ce este foarte important într-o epidemie este să ne amintim că supravegherea şi monitorizarea sunt cele mai bune decizii posibile.

Perioada de incubaţie este a doua controversă care-i alarmează chiar şi pe medici. Iniţial, s-a crezut că primele simptome apar după cel mult două săptămâni de la contactul cu virusul. Dar cazuri recente arată că ipoteza ar putea fi greşită. Un tânăr din China s-a îmbolnăvit după 27 de zile.

O tânără româncă, asistentă în Milano, ne-a vorbit despre o ipoteză şi mai îngrijorătoare. Perioada în care puteam avea virusul, fără să ştim, ar putea ajunge chiar la 29 de zile. Aproape o lună în care cel infectat poate răspândi boala.

SYLVIE BRIAND, director în cadrul OMS: Vedem că situaţia evoluează. Nu doar că numărul de cazuri creşte, dar vedem că are şi o tipologie diferită de transmitere în diferite locuri.

În Italia, coronavirusul pare că a apărut din neant. Mulţi pacienţi s-au îmbolnăvit fără să aibă legătură cu persoane care au călătorit în China sau care erau deja diagnosticate.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, director general OMS: Suntem îngrijoraţi de numărul mare de cazuri ca nu au o istorie clară epidemiologică, respectiv o legătură cu călătoriile în China sau cu persoanele deja bolnave.

Recidiva este o altă surpriză alarmantă. Mai mulţi oameni din China, externaţi după ce au fost declaraţi sănătoşi, s-au întors în spitale. Pentru a doua oară au fost diagnosticaţi cu virusul ucigaş. Semn că organismul uman n-a dezvoltat anticorpi, aşa cum se aşteptau medicii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observatorweekend19 virus coronavirus medic boala
Întrebarea zilei
Credeţi că România ar trebui să dea explicaţii Statelor Unite pe tema alegerilor anulate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și