Crema de plajă, recomandată și pe stradă, din cauza radiațiilor ultraviolete
Vara aceasta radiaţiile ultraviolete îi îngrijorează pe medici. Sunt mult mai agresive, iar mulţi români cred că este încă devreme pentru a lua măsuri. Avem însă nevoie de creme cu factor de protecţie nu doar la plajă, ci şi pe stradă.
De Mădălina Iacob la 17.06.2019, 02:37Vara aceasta radiaţiile ultraviolete îi îngrijorează pe medici. Sunt mult mai agresive, iar mulţi români cred că este încă devreme pentru a lua măsuri. Avem însă nevoie de creme cu factor de protecţie nu doar la plajă, ci şi pe stradă. Dermatologii ne spun cum trebuie alese, dar şi care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem.
Vremea e perfectă pentru plajă, dar radiaţiile ultraviolete nu ne ocolesc. Şi avem nevoie de protecţie pe tot parcursul zilei.
Dacă stăm la plajă, e obligatoriu să aplicăm factor de protecţie din două în două ore. Dar cum alegem crema este esenţial!
MANUELA RAVESCU, dermatolog: Dacă am un fototip deschis la culoare şi o sa îmi aleg un SPF cât mai mare 30 sau 50. cu cat pielea este mai maslinie, este mai rezistenta. Radiatiile ultraviolete au devenit mult mai agresive, ajung la nivelul scoartei terestre inclusiv radiatiile de tip C care nu ajungeau.
Crema de protectie trebuie aleasa in functie de tipul de piele, dar mai important este sa fim constienti si de indicele UV al soarelui din fiecare zi. Daca este mai mic de trei, atunci nu sunt necesare masuri de protectie suplimentare. Daca se situeaza intre 3 si 7, atunci e nevoie sa purtam, pe langa crema, si o palarie sau umbrela. Daca trece de 7, atunci trebuie sa stam in casa in timpul zilei si crema sa fie cu factorul cel mai ridicat.
Cu cât factorul de protecţie este mai mare, o cantitate mai mică de ultraviolete va ajunge la nivelul pielii noastre. În plus, trebuie sa ne uitam şi la consistenţa cremei. Loţiunea şi gelul sunt prefecte pentru tenul uscat şi deshidratat, iar cremele se potrivesc tenului mixt si acneic. Spary-ul, însă, poate reprezenta un pericol pentru piele.
Ce stim sigur e ca soarele poate provoca atât cancer de piele, cât şi fotoîmbătrânire. Recomandarea medicilor este să ne facem un obicei din a aplica factor de protecţie pe gât, faţă şi decolteu în fiecare dimineaţă, înainte de a pleca din casă.