Cum deosebim un măr crescut natural de unul periculos
Strălucitoare, dar otrăvitoare. Aşa sunt cele mai multe mere din magazinele noastre! Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor spun că fructele din import sunt date cu o ceară care ne poate îmbolnăvi, iar acest lucru ar trebui menţionat pe etichetă.
De Redactia Observator la 16.09.2019, 00:33Strălucitoare, dar otrăvitoare. Aşa sunt cele mai multe mere din magazinele noastre! Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor spun că fructele din import sunt date cu o ceară care ne poate îmbolnăvi, iar acest lucru ar trebui menţionat pe etichetă. Cum nu se întâmplă asta, am stat de vorbă cu fermieri români care ne-au învaţat cum să deosebim mărul sănătos de cel periculos.
Comisarii ANPC atrag atenţia că multe fructe sunt stropite cu o substanţă periculoasă - imazalil.
HORIA CONSTANTINESCU, Președinte ANPC: Nu văd de ce nu am informa la raft că aceste substanţe pot provoca cancer, că aceste substanţe sunt greu de spălat de pe fructe, recomanând noi la citrice a nu se consuma coaja fiind tratat cu imazalil. Mai sunt şi alte alimente care cred eu că ar trebui analizate.
Autorităţile cer ca pe lângă acestă informare, comercianţii să specifice pe etichetă şi faptul că această substanţă poate provoca boli grave.
Cum faci diferenţa între merele sănătoase şi cele periculoase?
SERGIU GRIGORIU, productor de mere: La o primă vedere pot să vă spun că au un luciu, merele sunt ceruite. Dacă le mirosim, nu miros a nimic, nu miroase a verzătură, a prospătură! Ăsta e un măr polonez, dacă apăs pe el tare, uitaţi! Apăsaţi aici şi vedeţi că nu! Pentru că se simt că sunt proaspete, nu sunt bătute, nu au drumul lung către consumatori!
Sergiu Grigoriu a investit 1,2 milioane de euro în livada de meri româneşti şi spune că cea mai mare dorinţă a lui e ca România să nu mai fie sclava importului.
SERGIU GRIGORIU, productor de mere: Merele noastre sunt duse la analize, le trimite supermarketul la ceva independent, ne-a venit rezultatul că suntem cu mere conforme pentru a distribui mere pe piaţă. Avem un consultant ştiinţific ne spune despre ce boli pot apărea, le tratăm de acele boli, le ajutăm cu foarte multe apă, solul nostru este foarte bun de aceea merele noastre sunt cu 20% mai dulci decât cele din Turcia, Olanda. Dacă gustaţi un măr de-al nostru şi unul din Polonia nu au nicio legătură! Cele din Polonia nu au niciun gust!
90 de zile! Atât pot fi ţinute merele în camerele reci cu umidificatoare. Aici, stau la o temperatură de 2,4 grade pentru a nu se deshidrata.
România importă în fiecare an peste 100 de mii de tone de mere, în valoare de peste 40 de milioane de euro.