Cum ne afectează echinocţiul de toamnă. Efectele asupra corpului uman
Dacă vă simţiţi mai obosiţi sau mai trişti decât de obicei, să ştiţi că nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră. Există o explicaţie. Echinocţiul de toamnă e de vină. El dă asemenea stări, spun psihologii. Iar stările neplăcute ar putea persista şi în următoarele zile.
De Redactia Observator la 23.09.2018, 22:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Dacă vă simţiţi mai obosiţi sau mai trişti decât de obicei, să ştiţi că nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră. Există o explicaţie. Echinocţiul de toamnă e de vină. El dă asemenea stări, spun psihologii. Iar stările neplăcute ar putea persista şi în următoarele zile. Iată cum ne afectează echinocțiul de toamnă.
Ce se întâmplă când e echinocțiu de toamnă? Amândouă emisferele, şi cea nordică şi cea sudică, primesc deopotrivă cantităţi egale de lumină de la soare.
Mai exact noaptea este egală cu ziua. Este momentul în care începe toamna astronomică.
SIMONA DOBRE, muzeograf la Planetariul din Constanța: Soarele răsare exact pe la punctul cardinal est şi apune exact la punctul cardinal vest.
Doar că Echinocţiul de toamnă provoacă schimbări și nu doar în jurul nostru.
Ce efecte are echinocțiul de toamnă
Explicaţia e simplă: când lumina este mai puţină, organismul secretă mai puţină serotonină, hormonul fericirii, dar mai multă melatonină, hormonul somnului. De aici starea de uşoară oboseală.
CRISTINA DINCU, psiholog: Dacă vreţi să vorbim despre astenie de toamnă sau de depresie de toamnă atunci este clar că problema este undeva, ascunsă. Trebuie să apelăm la un psiholog sau la un medic.
Importantă e şi ora la care ne punem să dormim. Pentru un somn odihnitor este recomandată ora 10 seara.
CRISTINA DINCU, psiholog: Foarte importante sunt ieşirile, plimbările. Şi, atenţie, nu la mall. Avem nevoie de soare!
Următorul fenomen care ne va afecta ritmul biologic va fi trecerea la ora de iarnă, la sfârşitul lunii octombrie.