De ce nu a declarat Rafila "epidemie de gripă". Ce ar fi însemnat asta pentru România
România e în stare alertă epidemidică. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut anunţul şi a precizat şi ce măsuri vor fi luate pentru protecţia populaţiei.
De Redactia Observator la 05.01.2023, 15:45Alexandru Rafila a evitat să declare "epidemie de gripă" din cauza unei legi din "perioada Covid". Potrivit acelei reglementări, dacă ar fi fost declarată "epidemie de gripă" ar fi devenit obligatorii carantina şi izolarea atât a persoanelor infectate, cât şi a contacţilor acestora ceea ce ar fi însemnat o revenire la perioada pandemiei cu toate efectele directe asupra societăţii şi a economiei.
Când va fi atins vârful infecțiilor
„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie - 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Alexandru Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.
Dat fiind faptul că Ministerul Educației nu adecis declararea epidemiei și a optat pentru declararea unei alerte epidemică, Rafila a făcut o serie de recomandări pentru populația generală, angajatori și instituțiile medicale. Astfel, printre acestea se numără evitarea aglomerației, purtarea măștii în spații închise și/sau aglomerate, conaultaea medicului de familie la primele simptome, izolarea la domiciliu, consultarea centrelor de evaluare sau centrele de permanență, continuarea vaccinării antigripale pentru următoarele 1-2 săptămânâni.