De ce nu contează câţi anticorpi avem după vaccinarea anti-COVID. Explicația medicului Virgil Musta
În ziua în care Malta a anunţat că a obţinut imunitatea de turmă prin vaccinare împotriva coronavirusului, medicul român Virgil Musta a ţinut să precizeze şi el că nu contează câţi anticorpi dobândim în urma vaccinării anti-COVID.
De Redactia Observator la 25.05.2021, 13:51- Virgil Musta recomandă ca populaţia să se vaccineze împotriva coronavirusului într-un ritm cât mai alert.
Într-o intervenţie avută la o cunoscută emisiune de televiziune, Musta, citat de adevarul.ro, a precizat că nivelul măsurat al anticorpilor la persoanele vaccinate nu este relevant.
De asemenea, medicul Virgul Musta spune că "anticorpii nu reprezintă singurul mecanism care intervine în protecţia împotriva bolii. Mai sunt şi ceilalţi factori, şi anume imunitatea celulară sau doza infectantă, acestea având şi ele un rol, într-un anumit procent, la riscul de a face boala sau de a fi protejat".
Virgil Musta este de părere că populaţia trebuie să se vaccineze într-un număr cât mai mare şi atrage atenţia că "nu sunt studii care să arate exact nivelul necesar de anticorpi pentru o protecţie solidă. Pe de altă parte, grija noastră cred că trebuie să fie mai mult asupra nivelului de anticorpi care ar putea să nu te protejeze din cauza apariţiei unui nou virus prin mutaţii generice. Eu cred că aici este problema esenţială, pentru că noi, dacă nu ne vaccinăm într-un ritm rapid şi într-un număr foarte mare, există riscul, chiar în timpul campaniei de vaccinare, să se selecteze tulpini cu proteine modificate, care să nu mai fie recunoscute de aceşti anticorpi, indiferent de titlul pe care îl avem".
Explicaţiile medicului Virgil Musta, pe aceeaşi lungime de undă cu cele ale specialiştilor din străinătate
Explicaţiile medicului român confirmă anunţurile făcute de specialiştii din străinătate care atrag atenţia că tulpinile-mutante ale coronavirusului sunt principalul pericol pentru sistemul imun.
Ştefan Sevastru, medic la Royal London Hospital, a precizat că "faptul că anticorpii au scăzut după patru luni nu înseamnă mare lucru, pentru că noi avem limfocitele T, care şi ele fac parte din răspunsul imun. Şi, practic, în acest moment nimeni nu ştie când trebuie făcută următoarea doză de rapel. Dar ştim cu siguranţă că răspunsul imun nu este dat direct de anticorpi, noi avem un val de imunitate dat de aceste limfocite".