Institutul Socola din Iași studiază efectele psihice ale pandemiei asupra românilor
Covid-19 nu i-a afectat doar pe cei care au fost contaminaţi cu noul coronavirus. Este ipoteza care stă la baza unui studiu global privind efectele pandemiei asupra populaţiei care nu s-a îmbolnăvit. Cercetători din întreaga lume analizează în ce mod, dar şi în ce măsură i-a afectat pe oameni perioada aceasta. În România, Institutul Socola din Iaşi face această analiză, iar doritorii care vor să participe se pot înscrie online.
De Redactia Observator la 22.05.2020, 11:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Analiza asupra impactului psihic, realizată de Institutul Socola
- Persoanele participante vor rămâne sub anonimat
La acest studiu poate participa oricine își dorește. Trebuie doar să între pe site-ul www.coh-fit.com și să aleagă din lista de state partenere România, mai apoi chestionarul se va deschide și trebuie să completeze cu câteva detalii simple pentru a participa. Printre întrebările la care trebuie să răspundă sunt și câteva referitoare la modul în care au fost afectați din punct de vedere economic, dar și dacă au avut de suferit din cauza pandemiei ori dacă au avut de unde să cumpere toate cele necesare pentru a se proteja.
Iar răspunsurile oamenilor ar putea oferi detalii preţioase cu privire la cum a fost afectată populaţia de această pandemie, indiferent dacă a fost sau nu infectată cu Covid-19.
DR. OVIDIU ALEXINSCHI, PSIHIATRU INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA COORDONATOR STUDIU PE ROMÂNIA - Cineva care în cursul anului trecut sau chiar la începutul acestui an ar fi spus că ne vom petrece primele luni ale primăverii în izolare, între 4 pereţi, ar fi fost privit cel puţin rupt din context. Din punctul meu de vedere, psihic ne-a afectat pe toţi. Ne-a schimbat viaţa într-un mod în care cu câteva luni înainte cu siguranţă nu ne imaginam că va fi viaţa aşa. Simplul fapt că puteam ieşi din casă ni se părea o chestiune de normalitate.
BOGDAN ȘARAMET, MANAGER INSTITUTUL SOCOLA - Este o realitate a momentului în care trăim. Sigur sunt efecte a acestei situaţii, acestei stări de izolare în care am stat atâta timp şi trebuie tratată cu foarte multă seriozitate, să analizam cauzele pentru a găsi soluţii.
Studiul va rămâne anonim, însă răspunsurile la cele câteva întrebări din chestionar îi vor ajuta pe cercetători să obţină o imagine de ansamblu asupra modului în care au resimțit pandemia şi cei care nu s-au infectat cu noul coronavirus.
DR. OVIDIU ALEXINSCHI, PSIHIATRU INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA- COORDONATOR STUDIU PE ROMÂNIA - Nu este neapărat vorba de Covid sau pandemia actuală, e vorba de felul în care ni s-a schimbat viaţa în această perioada şi care este noua normalitate.
Scopul acestui studiu este acela de a identifica care sunt categoriile de persoane cu risc ridicat, ce pot suferi de o afecţiune mentală în urma pandemiei, dar şi care sunt factorii declanşatori. Studiul global este realizat de unele dintre cele mai prestigioase instituţii la nivel mondial în domeniul psihiatriei şi sănătăţii.