Explicaţia ministrului Sănătăţii în cazul bebeluşilor cu stafilococ auriu: "Cezarienele se fac pe bandă rulantă"
Şapte din zece românce nasc prin cezariană şi astfel maternităţile nu vor scăpa niciodată de bacterii. E explicaţia ministrului Sănătăţii, care spune că doctorii fac operaţii fără o justificare medicală. Sorina Pintea susţine că dezinfecţia saloanelor de spital este imposibil de făcut ca la carte.
De Redactia Observator la 10.12.2018, 20:19Şapte din zece românce nasc prin cezariană şi astfel maternităţile nu vor scăpa niciodată de bacterii. Este explicaţia ministrului Sănătăţii, care spune că doctorii fac operaţii fără o justificare medicală. Cu această teorie, Sorina Pintea susţine că dezinfecţia saloanelor de spital este imposibil de făcut ca la carte. La Giuleşti, saloanele au fost vopsite şi urmează să fie redeschise, deşi infecţia cu stafilococ auriu a fost confirmată la 39 dintre bebeluşii născuţi acolo.
Numărul mare de cezariene ar putea fi o posibilă cauză în apariţia infecţiilor cu stafilococ auriu de la Maternitatea Giuleşti, susţine chiar Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Având în vedere că nu avem multiple săli de operaţie, cezarienele se fac pe bandă rulantă şi nu există timpul fizic necesar pentru a face curăţenia ca la carte, afirmă Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Prima luare de poziţie a unui ministru al Sănătăţii în ceea ce priveşte numărul prea mare de naşteri prin cezariană vine în plin scandal al copiilor infectaţi cu stafilococ auriu. Sorina Pintea a vrut să ştie câte naşteri au fost la Maternitea Giuleşti prin intervenţie chirurgicală.
În luna octombrie, de exemplu, s-au făcut 248 de cezariene şi 114 naşteri au fost spontane. În noiembrie 186 de cezariene, 101 naşteri spontane. La nivelul ţării, situaţia stă tot aşa. 70 la sută cezariene, 30 la sută naşteri normale, explică Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procentul naşterilor prin cezariană să nu sară de 15 la sută. Însă medicii spun că, de cele mai multe ori, mamele sunt cele care solicită operaţia.
Aleg pacientele şi este şi greşeala, din punctul meu de vedere, a doctorilor. Pentru că atunci când oferi un serviciu medical, nu este după alegerea pacientului, susţine medicul ginecolog ANDREAS VYTHOULKAS.
Totuşi, spitalele profită. La privat, o cezariană costă peste 8.000 de lei şi poate depăşi 10.000 de lei. La stat, o naştere prin cezariană va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu peste 1.000 de lei. Totul pe riscul pacientei.
Automat ne asumăm nişte riscuri. Microbii sau alte lucruri care se află la exterior sau peste tot să intre la interior şi atunci avem probleme de infecţii sau de alte lucruri, spune medicul ginecolog ANDREAS VYTHOULKAS.
La Giuleşti, 38 de copii au fost infectaţi cu stafilococ auriu. Al 39-lea bebeluş a fost colonizat, asta înseamnă că nu s-a îmbolnăvit, este doar purtător al bacteriei.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică s-au întors să ia noi probe din maternitatea transformată în şantier.
Managerii au decis că este momentul să zugrăvească spitalul, însă există voci care spun că un strat de vopstea nu ar rezolva situaţia.
Avem incinte care au o vechime. Ele, oricât am da noi pe pereţi şi am freca, să ştiţi că germenul, stafilococul, stă în perete, a declarat Nicolae Suciu, directorul maternităţii Polizu.
De anul viitor, Ministerul Sănătăţii va începe să verifice principalele maternităţi din ţară. Nu se ştie dacă se vor îmbunătăţi şi condiţiile. Astăzi, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în sănătate avertizează că doar 23 din cele 147 de spitale pe care le-a verificat îndeplinesc standardele recomandate la nivel internaţional.