Florin Cîţu anunţă o anchetă la Ministerul Sănătăţii: Cineva trebuie să răspundă dacă valul patru nu a fost pregătit / Ajutor financiar pentru părinţi, dacă şcoala se mută în online
Premierul Florin Cîţu a anunţat că va cere o "anchetă slash analiză" care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru valul patru al pandemiei Covid-19, după ce el a insistat în primăvară să nu fie redusă capacitatea de tratare la Terapie Intensivă.
De Cornel Preda la 21.09.2021, 13:17Florin Cîţu a menţionat că solicită un plan privind gestionarea situaţiei şi va avea discuţii cu managerii de spitale şi cu cei din Direcţiile de Sănătate Publică pe tema paturilor de la ATI. A anunţat însă şi o anchetă la Ministerul Sănătăţii, care să arate dacă indicaţiile lui au fost respectate.
"O să cer o anchetă / analiză. Am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi ATI, după valul trei. Aş vrea să văd cum a pregătit Ministerul Sănătăţii acest val patru. Şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi cine nu a ţinut cont, cine e responsabil pentru asta. Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul patru nu a fost pregătit", a declarat Florin Cîţu.
Conform lui Cîţu, datele se schimbă zilnic, însă ultimele cifre pe care le-a primit arătau că la nivel naţional existau 1.024 de paturi ATI pentru patologia COVID. "Atunci când am preluat din nou Ministerul Sănătăţii prin... numindu-l pe domnul ministru Cseke cred că erau vreo 600 de paturi, deşi eu am spus tot timpul că trebuie să rămână la 1.600 de paturi. Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea, provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii COVID”, a adăugat premeirul.
Apel către Primăria Capitalei şi DSP-uri
În debutul unei videoconferinţe cu prefecţii, Florin Cîţu a făcut un apel şi către prefecţi şi DSP-uri să se implice în rezolvarea crizei sanitare.
"Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei. Vreau un raport in orele următoare să vedem cum s-au implicat spitalele din subordinea Primăriei Capitalei în lupta contra covid. E vorba de spitale unde tratăm pacienţi, nu despre în subordinea cui e un spital sau altul. Dacă nu astăzi, până mâine avem nevoie de un plan să ştim până unde putem merge cu locurile ATI Covid.
Fac un apel la DSP-uri,nu mai staţi în birouri. E nevoie şi de implicarea prefecţilor. Am spus de 1.600 de locuri la ATI, dar la cum evoluează situaţia s-ar putea să avem nevoie de 2.000", a declarat Cîţu.
Ajutor financiar pentru părinţii care trebuie să stea acasă
Premierul Florin Cîţu a anunţat că în continuare singura soluţie rămâne vaccinarea şi a explicat de ce s-a luat decizia introducerii certificatului verde. "Ca să scăpăm de pandemie trebuie să ne vaccinăm. Şi trebuie să menţinem economia deschisă. De aceea am luat măsurile privind certificatul verde, pentru că românii trebuie să meargă la restaurant în siguranţă", a spus Cîţu.
Referitor la şcoală, premierul a spus că se doreşte în continuare ca aceasta să se desfăşoare cu prezenţa fizică şi a anunţat că în cazul nedorit în care copiii vor intra în online, măsura de susţinere financiară pentru părinţii care sunt nevoiţi să stea acasă va fi reintrodusă.
"Vom face totul pentru a avea prezenţă fizică în anul şcolar 2021-2022. Dacă mergem în această direcţie şi vor fi şcoli sau clase închise şi părinţii trebuie să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susţine financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinţii trebuie să stea acasă cu copii dacă se închide şcoala (...) Resursele bugetare există", a mai spus Florin Cîţu.