Imagini cumplite la Institutul Matei Balș. Oameni pe tărgi, întinși pe scaune sau conectați la tuburi de oxigen: "Mi s-a făcut pielea de găină!"
Ştiam că e grav, dar nu am văzut cu ochii noştri până acum cât e de grav. O nouă zi cu aproape 10.000 de noi cazuri de COVID-19 scoate la suprafaţă dramele din spitalele copleşite. La Institutul Matei Balş oamenii sunt conectaţi la tuburile de oxigen şi aşteaptă pe holuri eliberearea unui pat salvator. Pe tărgi, întinşi pe scaune sau în picioare.
De Ema Schweninger la 25.11.2020, 19:37- Imaginile amintesc de Lombardia, regiunea din Italia, grav afectată de pandemie în primul val
- Pacienții, sfârşiţi de puteri, stau pe tărgi, în paturi de campanie şi în cărucioare cu rotile
Constantin Ifteme, pacient: E şocant ce am văzut. Oameni care au mâinile vineţi. Vă spun, mi s-a făcut pielea găină.
Aşa arată camera de gardă a Institutului Matei Balş. Exact ca în Lombardia, în primul val al pandemiei. De săptămâni bune ni se spune că situaţia e gravă. Dar nu ni s-a permis accesul să vă arătăm cât e de grav. Acum vedem cu toţii. Pacienţi conectaţi la tuburile de oxigen pe holuri şi în sălile de aşteptare. Oamenii, sfârşiţi de puteri, pe tărgi, în paturi de campanie şi în cărucioare cu rotile. Martor la dezastru a fost Constantin Ifteme.
Constantin Ifteme, pacient: Am întâlnit acolo nişte tineri, erau aproximativ 18 ore de când stăteau pe două scaune. La un moment dat adormiseră pe scaun. Săracii fac pe rând, pentru că nu le ajung buteliile de oxigen.
Adrian Marinescu, medic Institutul Matei Balş: Oricât de mult ne-am strădui există şi o limită. Neexistând locuri în alte spitale, e clar că acel pacient trebuie să primească tratamentul.
În fiecare zi cam 300 de pacienţi vin la camera de gardă a Institutului Matei Balş. Dintre aceştia, ar trebui spitalizaţi aproximativ 70. Dar se eliberează în jur de 30, 40 de paturi în unitatea medicală. Restul bolnavilor aşteaptă la camera de gardă ca medicii să le găsească un loc în acest spital sau în altă unitate medicală.
După ce sună la 112, pacienţii din Capitală care au o formă gravă a bolii sunt duşi la Matei Balş sau la alte spitale. Cei cu forme uşoare ajung la Centrul din Chitila. Acolo li se fac analize şi investigaţii iar apoi sunt trimişi acasă sau, dacă au nevoie de internare, la un spital. Nici acolo nu e mai bine.
Constantin Ifteme, pacient: E foarte frig, umiditate, luminile sunt în permanenţă aprinse. Spui că eşti la Guantanamo, nu eşti într-un spaţiu de odihnă.
60 de oameni vin zilnic la spitalul din Chitila de acasa, după perioade lungi de izolare sau direct de la spitalele care nu mai au locuri.
Reporter: Care este cel mai greu lucru acum?
Gabriela Manulescu, asistent Spital Chitila: De a găsi loc pentru un pacient.
9.739 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Bucurestiul a raportat 1.475 de cazuri noi, cu 300 mai multe decât ieri. Capitala a ajuns la o rată de infectare de 6,62 la mia de locuitori.
Pacienții au ajuns să stea internați în corturile ridicate în curțile spitalelor. Pe tărgi, pe jos. Un pacient dintr-un cort de la Spitalul Pantelimon a cerut o saltea de acasă.
"Nu vă imaginați ce crize de tuse am dezvoltat din cauza diferențelor termice – mi-am tușit sufletul, așa de tare a durut. M-am prins ulterior că dacă folosesc o butelie mobilă de oxigen reușesc să fac față mult mai bine încercării de a ieși din cort", a scris Mihai Ștefan Diaconu, pe Facebook.
Situaţia e gravă în toată ţara. Pe hârtie, mai sunt libere în jur de 3.500 de paturi. O mamă îndurerată a povestit cum a asistat neputincioasă la calvarul prin care a trecut copilul ei.
Vii în spital cu un copil şi te ţin în frig, la cort, că, de... infectăm cu COVID. Dacă tot zice că e spital de COVID, de ce nu ne bagă în saloane de la început?
La Terapie Intensivă sunt acum 1.205 pacienţi, cei mai mulţi de la începutul pandemiei. Iar 168 de oameni infectaţi au murit în ultimele 24 de ore.