Lista bolilor cronice stabilite pentru a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Cine va avea prioritate în această fază
În câteva zile începe a doua etapă de vaccinare, iar primii pe listă vor fi vârstnicii şi cei cu boli cronice. Pacienţii cu diabet, obezitate, boli metabolice, cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, cei cu boli autoimune şi cu imunodepresii severe sunt cei care vor avea prioritate. 5,5 milioane de români ar urma să se vaccineze în această etapă.
De Corina Matlinschi la 11.01.2021, 20:23- Pacienţii cu diabet, obezitate, boli metabolice, cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, cei cu boli autoimune şi cu imunodepresii severe sunt cei care vor avea prioritate
Pacienţii cu boli cronice sunt pe lista celor cu prioritate la vaccinarea anti covid. intră Carton cu bolile: bolile cronice cardiovasculare, diabet zaharat, sindromul Down, obezitate, afecţiuni cronice renale, afecţiuni cronice pulmonare, imunodepresia şi infecţia cu HIV. Motivul: riscul de complicaţii grave ale coronavirusului la aceşti pacienţi este mult mai mare decât la ceilalţi.
Vad Voiculescu: Vom merge mai întâi către anumite categorii de boli cronice care au nevoie urgent, vorbim despre cei care fac dializă. Va exista o subprioritizare la care lucrează specialiştii. Săptămâna aceasta o vom şi comunica. După 15 ianuarie vom începe cu etapa a doua şi vom începe cu căminele de bătrâni, cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice.
Doar că oamenii încă nu ştiu ce au de făcut. Spre exemplu, în cazul pacienţilor care suferă de obezitate, nu s-a stabilit oficial ce indice de masă corporală va fi luat în calcul la prioritizare. Aşa că se merge pe recomandări.
Eva Cristescu, medic familie: Peste indicele de masă 25 oamenii se pot adresa liniştiţi să se programeze în această etapă pentru vaccinare. Cred că prioritizarea se va face în funcţie de momentul programării pentru fiecare în parte.
Bolnavii ar urma să aibă totuşi acces la mai multe forme de programare.
Vlad Voiculescu: Oricare dintre aceste patru variante - medic de familie, asistent social de la primărie, platformă online sau call center- oricare dintre ele va putea fi utilizată.
5,5 milioane de persoane intră în a doua etapă de vaccinare, din care 4 milioane sunt persoane peste 65 de ani sau bolnavi cronici, iar 1,5 milioane sunt lucrători esenţiali în domenii cum ar fi poliţia, armata, preşedinţia sau guvernul. Tot pentru etapa a doua numărul centrelor de vaccinare ar urma să crească.
Primii vaccinaţi în etapa a doua ar urma să fie după jumătatea lunii. IESE NOU La două zile după, este prima zi de rapel pentru personalul medical din etapa I. Între timp, astăzi au ajuns în ţară încă 150 de mii de doze.
Aeronava din Germania a aterizat în această dimineață pe pista aeroportului Otopeni în ciuda vântului puternic și a ninsorii. Alte două aeronave au ajuns la Cluj și Timișoara. Este tranşa a patra de doze de vaccin, iar dacă este să ne uităm la cifre, până acum au ajuns în România în jur de 450.000 de doze de vaccin, iar peste 110.000 de persoane s-au vaccinat - asta înseamnă că intrăm în etapă a doua și în rapelul primei etape cu 340.000 de doze. Dozele ajunse în Timişoara vor fi distribuite în mai multe locuri.
Vor fi preluate de către reprezentanţii spitalului militar din Timişoara, iar mai apoi, după ce se va face recepţia acestora, vor ajunge în cele 4 centre din partea de vest a ţării. Mai exact în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.
Şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a vaccinat astăzi.
Raed Arafat: Când calculăm dozele trebuie întotdeauna să le împărţim la doi pentru că jumătatea dozelor se păstrează pentru rapel întotdeauna ca să fim siguri că există rapel pentru cei care s-au vaccinat.
În două zile ar urma să ajungă în ţară şi prima tranşă din vaccinul Moderna, respectiv 14 mii de doze.