Medici români, în patru misiuni în Irak pentru a salva copii cu malformaţii cardiace: "Poliţia militară era pe străzi cu puşti, mergeam însoţiţi"
O echipă formată din mai mulți medici și asistenți români, coordonată de medicul Tamam Youssef, a fost în patru misiuni la Spitalul din Karbala, Irak, pentru a-i ajuta pe medicii de acolo în salvarea multor copii cu diferite malformaţii cardiace, potrivit News.ro.
De Redactia Observator la 25.12.2022, 15:59Medicii români au sărit în ajutorul medicilor irakieni din Karbala. Personalul medical de acolo este insuficient şi este nevoie de ajutor extern astfel încât să poată fi ajutaţi toţi copiii cu probleme cardiace. Dr. Cătălin Cârstoveanu spune că atât el, cât şi echipa puteau ieşi din incinta centrului medical numai însoţiţi şi că în oraş existau multe filtre cu oameni înarmaţi. “Sunt nişte ziduri mari şi în afara lor nu poţi să ieşi”, spune medicul, “pentru că Irak este Irak”.
"Practic nu te lasă să ieşi din clădire, nu te lasă, păzit în sensul că este cineva responsabil pentru grupul nostru. Vin cu noi, ne duc cu maşinile lor. Odată ne-au dus să vedem ruinele Babilonului şi au mers, ne-au luat, au mers după noi două persoane, când am fost la masă au mers cu noi pentru că ne opreşte poliţia aceasta a armatei, sunt pe străzi cu puşti şi nu treci de filtre. Au fost în urmă cu două luni la Parlament o problemă pe acolo, explozii, asta este", poveste;te medicul Cârstoveanu.
Medicul român povestește că spitalul din Karbala are dotări de ultimă generație, însă personalul medical este insuficient. Unitatea sanitară primeşte din afară ajutor format din echipe medicale aproape complete.
Spital de ultimă generație, dar cu personal insuficient
"Tocmai asta este problema, tocmai de aceea noi de data trecută, echipa românească a venit cu zece persoane, au venit chirurgi. Eu am mers la reanimare. Dintre cardiologi au fost din Liban, cunoscuţi de domnul profesor, din România au fost asistenţi plus asistent de sală din România, şi, pe lângă tot acest personal, a mai venit personal din Liban şi din Siria.
Oamenii ăştia sunt la început, mi-am adus aminte cum eram noi în urmă cu zece ani, în zece ani personalul a crescut. Acest serviciu practic începe de la 0, nu au mai nimic. Este dl director al spitalului, care este şi chirurg cardiovascular, de adulţi şi mai intră cu domnul profesor ca ajutor ca să înveţe cum este chirurgia cardiovasculară la copil”, a explicat Dr. Cârstoveanu.