Medicul Bogdana Manu vorbeşte despre cum este afectată inima pacienţilor infectaţi cu varianta Omicron
Bogdana Manu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală pe toată perioada pandemiei a îngrijit foarte mulţi pacienţi cu probleme cardiologice, fie preexistente, fie dobândite în urma bolii covid 19. Medicul a relatat într-un interviu pentru News.ro despre experienţa din perioada pandemiei, pe drumul de la frica de la început la provocarea ridicată de cazuri foarte grave, care au necesitat tratament personalizat.
De Redactia Observator la 16.02.2022, 15:21- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Riscuri pentru inimă după pandemie. Mulți pacienți care contractează coronavirusul se confruntă și cu probleme cardiace, indiferent dacă se știau sau nu cu o boală de inimă.
„La început a fost frica, în care nu ştiam despre ce este vorba niciunul dintre noi, a fost partea de învăţare a purtării echipamentului de protecţie, a fost neaşteptatul, nu ştiam ce urmează, după care a început mobilizarea, am văzut în aceşti doi ani derulându-se toată patologia cardiovasculară în secţia de ATI. Bolile cardiovasculare preexistente cresc riscul dezvoltării unei forme severe de covid şi de asemenea, şi infecţia Sars-Cov-2 complică foarte mult această patologie. Sunt aceste două categorii de pacienţi: cei cu afectare cardiovasculară preexistentă şi cei care vor avea în viitor în urma infecţiei Sars-Cov-2 afectare cardiovasculară. Acesta este însă un subiect pe care numai timpul îl va lămuri pe deplin. Această afectare a inimii poate să apară indiferent de forma covid”, a explicat medicul.
Riscuri pentru inimă după pandemie. Infarct și aritmii apărute din senin
„70-80% dintre pacienţii critici au avut de-a lungul spitalizării probleme cardiologice şi aici mă refer în special la boala trombo embolică, la embolia pulmonară, pentru că infecţia Sars-Cov-2 creează un status pro trombotic şi inflamator, embolii sistemice, afectarea miocardului, tulburări de ritm, decompensările unor insuficienţe cardiace care anterior existau dar în niciun caz la gravitatea pe care am constatat-o în timpul internării. Sindroame coronariene acute, tot spectrul de sindroame coronariene acute, unii pacienţi au necesitat transfer în secţii de specialitate pentru efectuarea intervenţiilor invazive de tip coronarografie. Unii au necesitat implantare de cardiostimulare, deci absolut tot spectrul de complicaţii. Din punctul meu de vedere, la cei de pe secţii, fiind cu preponderenţă internaţi şi mai ales în ultima perioadă, am constatat, pacienţi cu patologie cardiovasculară preexistentă, vârstnici, care evident că, cu ocazia internării cu această infecţie, s-au decompensat şi cardiac. Neajungând în terapie intensivă complicaţiile cardiovasculare au fost mult mai gestionabile. O incidenţă foarte mare a fost a tulburărilor de ritm, venite pe un fond preexistent care au devenit mai acute. Decompensări ale unor insuficienţe cardiace preexistente pe fondul patologiei pulmonare practic, covidul este o patologie prepoderent cu afectare iniţială pulmonară, cel puţin a pacienţilor care ajung la spital. Embolii pulmonare, care, chiar dacă nu au fost cu risc înalt, au fost, şi au necesitat schimbarea atitudinii terapeutice pe parcursul internării. Sindroame coronariene pe secţii am avut destul de multe, unele au necesitat transfer. Nu foarte puţine au necesitat transfer, pentru că, pe fondul statusului pro inflamator placa de aterom s-a destabilizat, poate că era anterior stabilă, şi a intervenit sindromul coronarian acut cu modificări ekg, cu simptomatologie, şi a necesitat schimbarea practic a atutudinii terapeutice”, a detaliat Dr. Manu.
Dr. Bogdana Manu, medic primar cardiolog cu experienţă de peste 15 ani în domeniu, face parte dintr-o echipă multidisciplinară de terapie intensivă a Institutului Matei Balş. Medicul are în grijă preponderent pacienţi de terapie intensivă împreună cu colegii specialişti din specialitatea terapie intensivă, împreună cu pneumolog, neurolog, medici cu specialitatea de boli infecţioase şi partea de recuperare. Echipa din care face parte Dr. Bogdana Manu este coordonată de Dr. Elena Copaciu, medic primar de ATI, cu zeci de ani de experinţă în domeniu, în diferite spitale din Capitală, printre care Spitalul Universitar şi Spitalul Elias.