O singură doză de vaccin anti-Covid poate înjumătăţi rata de transmitere a virusului - studiu
O singură doză de vaccin pentru Covid-19 poate reduce transmiterea virusului până la jumătate, conform unui studiu realizat de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE).
De Cornel Preda la 28.04.2021, 10:36Rezultatele obţinute de PHE oferă speranţe că pandemia poate fi ţinută sub control, reprezentând un indiciu că persoanele vaccinate nu mai transmit virusul cu aşa mare uşurinţă. Studiul a constatat că persoanele care au primit o singură doză de vaccin de la Pfizer/BioNTech sau Oxford/AstraZeneca - şi care s-au infectat cel puţin trei săptămâni mai târziu - au fost cu 38% până la 49% mai puţin predispuşi să transmită virusul către persoanele cu care locuiau în aceeaşi casă, comparativ cu cei nevaccinaţi.
Protecţia a început să apară la aproximativ 14 zile după vaccinare, fără să existe variaţii bazate pe vârsta subiecţilor. Alte studii au arătat deja că ambele vaccinuri sunt eficiente în a ajuta oamenii să nu se mai îmbolnăvească şi să ajungă la spital, informează The Guardian.
Experţii analizează acum dacă două doze de vaccin pot reduce transmiterea virusului şi mai mult, precum şi în alte medii. PHE spune că rezultate similare sunt aşteptate şi în locuri unde riscul de transmitere este similar cu cel de acasă, precum cămine sau închisori.
„Este o veste grozavă. Știm deja că vaccinurile salvează vieți și acest studiu este cel mai amplu realizat cu date din lumea reală și ne arată că reduce și transmiterea virusului mortal. Acest lucru întărește ideea că vaccinurile sunt cea mai bună cale pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat Matt Hancock, Secretar de Stat în Sănătate.
Studiul a fost realizat pe mai mult de 57.000 de persoane din 24.000 de reședințe unde exista o persoană vaccinată. Aceștia au fost comparați cu aproape un milion de contacți direcți ai persoanelor care nu s-au vaccinat.
Covid-19 va deveni o boală endemică
Un alt studiu, al Universității Oxford, susține că noul coronavirus ar putea deveni o boală endemică, mulţumită vaccinurilor, şi, astfel, va putea fi controlată.
Dr. Elmer Huerta a analizat concluziile şi a publicat un articol în care a explicat: „Covid-19 ar putea să devină o boală endemică mulţumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei”.
„O epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică. O cauză epidemică nu reprezintă neapărat o boală contagioasă. De exemplu, creşterea rapidă a ratei obezităţii şi a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecţioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare ţară”, a scris el.
Sarah Walker, cercetător şef în studiul Universităţii Oxford, a declarat pentru CNN că, având în vedere că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecţia nu va fi redusă la zero, însă ele pot face ca boala cauzată de noul coronavirus să devină una endemică.
Studiul a analizat puţin peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eşantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 participanţi cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021.
Vaccinurile anti-Covid, factor cheie în studiu
Elementele care au stat la baza cercetării au fost: numărul probelor moleculare pozitive, pentru a vedea câte infecţii s-au dezvoltat după vaccinare; numărul persoanelor care au informat că au avut anumite simptome, pentru a şti câte cazuri simptomatice ale bolii au apărut după vaccinare; încărcătura virală din probe, pentru a cunoaşte cantitatea de virus şi capacitatea de contagiere a persoanelor infectate; şi o analiză genomică a virusului izolat, pentru a cunoaşte efectul protector al vaccinului privind variantele noului coronavirus.
Rezultatele au indicat faptul că, la 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinaţi şi nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 65% şi cu 70%, în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin.
Cele mai importante efecte ale vaccinurilor sunt acelea că, după administrarea ambelor doze, riscul ca o persoană să dezvolte boala cu simptome este redus cu 90% şi încărcătura virală a celor infectaţi este mult mai mică, astfel că sunt mai puţin contagioşi.
De asemenea, a fost remarcat faptul că vaccinurile au acţionat şi în cazul variantei B.117, descoperită în Marea Britanie.
Autorii studiului au concluzionat că vaccinarea cu o doză de ser dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca sau de Pfizer şi BioNTech ori cu două doze Pfizer/BioNTech a redus semnificativ numărul de noi infecţii, de infecţii simptomatice şi încărcătura virală a celor contaminaţi cu SARS-CoV-2 în cazul eşantionului reprezentativ al populaţiei din Regat.