Antena LIVE

Curs valutar

(P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil

Incontinența urinară - este experimentată de foarte multă lume. Incontinența urinară determină pierderea necontrolabilă și involuntară a urinei, care apare ziua sau noaptea. Nu este o boală, ci un simptom. Cel mai adesea, este legată de o tulburare fizică.

De la 28.09.2021, 12:17
(P) Incontinența urinară: ce este, cauze și tratament posibil

Incontinența urinară este mai frecventă odată cu înaintarea în vârsta. Cu toate acestea, nu doar persoanele în vârstă au această problema. Se estimează că afectează 1 din 4 femei la nivel global și de la vârsta de 60 de ani, cel puțin 1 din 3. Bărbații au de două ori mai multe șanse să o aibă, din motive anatomice.

Totuși, prea puțini oameni îndrăznesc să vorbească cu medicul lor despre asta. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor există modalități de a rezolva problema sau de a o controla cu succes, chiar dacă incontinența se manifestă de luni sau chiar câțiva ani.

Principalele cauze ale incontinenței urinare

Acestea variază în funcție de tipul de incontinență. Pot fi:

Tipuri de incontinenta urinara

Incontinența urinară de stres. Este cea mai frecventă formă de incontinență urinară la femei. Este scurgerea unei cantități mici de urină din cauza presiunii crescute în abdomen, deci pe vezică, cauzată de efort fizic, un acces de tușe, strănut, râs etc. Mușchii pelvisului trebuie însă să fie slăbiți pentru că aceste situații să provoace scurgeri de urină. Scurgerile nu trebuie neapărat să fie precedate de dorința de a urină.

La bărbați, acest tip de incontinență se poate dezvoltă după îndepărtarea parțială sau totală a prostatei dacă intervenția chirurgicală afectează accidental sfincterul din partea de jos a vezicii urinare și o face mai puțin eficientă.

Incontinența urinară imperioasă (de urgență). Această incontinență reprezintă o treime din cazurile de incontinența feminină, dar poate afecta copiii și bărbații mai în vârstă. Se mai numește „vezică hiperactivă” sau „vezică neinhibată”. Simplul fapt de a merge pe jos, de a vă gândi să urinați sau chiar de a auzi apa curgând poate declanșa uneori pierderi severe de urină. Prin urmare, persoanele afectate urinează frecvent.

Acest tip de incontinență este adesea rezultatul unei probleme cronice de sănătate care afectează controlul nervos al vezicii urinare. În mod normal, centrul de control al urinării, situat în lobul frontal al creierului, vă permite să vă abțineți de la urinare chiar dacă dorința este prezentă. Trimite semnale către mușchii vezicii urinare pentru a preveni contracțiile. Persoanele la care această parte a creierului este afectată (după un accident vascular cerebral, boală Alzheimer sau boală Parkinson) nu mai au un control.

Incontinența urinară mixtă. Această formă de incontinență urinară este asociată cu cel puțin 2 forme ale acestei tulburări. Cea mai frecventă combinație este cea a incontinenței de stres și a incontinenței de urgență. Reprezintă aproximativ o treime din incontinența urinară feminină.

Incontinența urinară cu deversare (sau revărsare). Rezultă din prea multă urină în vezică. Acest lucru poate scurge urină fără a mai avea control asupra acesteia. Această revărsare poate fi explicată printr-un obstacol în golirea vezicii urinare, de exemplu, ca urmare a unor probleme de prostată, principala cauză a acestui tip de incontinență la bărbați. Poate fi, de asemenea, din cauza incapacității vezicii urinare de a se goli din cauza slăbiciunii mușchiului vezicii urinare, care apoi are dificultăți de contracție (de exemplu, din cauza diabetului sau a unei boli neurologice).

Incontinența funcțională. Anumite tulburări fizice sau mentale pot împiedica o persoană să meargă la baie la timp. Această incontinență este frecventă la vârstnici din cauza problemelor de mobilitate multiple, cum ar fi osteoartrita șoldului sau genunchiului, fractura șoldului, efectele secundare ale unui accident vascular cerebral și așa mai departe.

Incontinența totală. Este incontinența caracterizată printr-un flux continuu de urină, zi și noapte. Persoanele afectate nu au control voluntar al vezicii urinare, care nu mai poate acționa ca rezervor pentru urină. Incontinența urinară totală este cel mai adesea consecința deteriorării fizice care apare, în special, din cauza unui accident sau a unei boli care afectează măduva spinării sau prin distrugerea totală sau parțială a sfincterului. 

Posibile consecințe și complicații

Din cauza tabuului din jurul incontinenței urinare, mulți oameni sunt reticenți în a merge la medic. Prin urmare, se lipsesc de ajutorul și tratamentul oferit. Cu toate acestea, când nu este tratată, incontinența poate limita sever activitatea fizică și poate perturbă viața socială, sexuală și profesională.

Incontinența urinară cronică crește riscul de infecții recurente ale tractului urinar. De asemenea, poate provoca roșeață a pielii din jurul organelor genitale (inclusiv infecții și ulcere), deoarece creează umiditate.

Tratamente

Poate fi rezolvată problema printr-o nou tehnologie, adică un câmp electromagnetic de înaltă intensitate cu aplicație focusată. Prin această tehnologie se va face stimularea eficientă a musculaturii pelviene. Pentru asta este folosit un fotoliu special, denumit Emsella. Întreaga procedura este rapidă, fără disconfort și cu rezultate uimitoare. Puteți beneficia de tratamentul incontinenței urinare la Bio Ortoclinic.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incontinenta urinara tratament
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024