Antena LIVE

Curs valutar

(P) Simptomele alergiilor de primăvară: 8 semne că ar trebui să vezi un medic

Sezonul răcelilor și al gripei e pe cale să se sfârșească, dar nu e cazul să renunți la pachetul de șervețele, mai ales dacă ai un istoric al manifestărilor alergice la debutul sezonului cald.

De la 14.03.2022, 15:26
WhatsApp
Simptomele alergiilor de primăvară: 8 semne că ar trebui să vezi un medic Pexels

Pomii, florile și buruienile se trezesc deopotrivă la viață și aerul se încarcă cu polen, iar simptome precum secrețiile nazale abundente și mâncărimile din zona ochilor nu întârzie să apară și se întind uneori pe durate ce depășesc câteva luni.

Chiar dacă nu ai în imediata apropiere copaci, câmpuri sau parcele cu iarbă, polenul își găsește calea spre sinusurile și pielea ta, propulsat de vânt. Pe lângă strănut și ochi iritați, există o serie de alte simptome ale alergiilor, pe care doar un alergolog le poate identifica și trata corespunzător. Iată care sunt manifestările în urma cărora ar fi indicat să îți faci o programare la medic:

Strănutul

Când polenul diferitelor plante își face loc către nasul tău, sistemul imunitar îi va spune creierului să îl evacueze forțat. De aceea, cei care suferă de rinita alergica strănută continuu primăvara. Dacă nu ești sigur că sursa este o alergie sau o răceală, urmărește și alte simptome, care de regulă nu sunt asociate alergiilor: febra, durerile musculare sau senzația de epuizare, care apar doar în cazul virozelor.

Tusea și durerile în gât

Alergiile de primăvară provoacă, de regulă, scurgeri nazale abundente și o senzație de gâdilat la nivelul sinusurilor și al gâtului. Scurgerea secrețiilor nazale prin esofag poate provoca, la rândul său, tuse și chiar dureri în gât. Pentru a preveni sau trata aceste simptome, medicii recomandă folosirea soluțiilor nazale sub formă de spray și a antihistaminicelor. Totodată, în cazul în care alergiile de sezon vin pe fondul unei afecțiuni precum astmul, anumite suplimente alimentare, precum sunt cele care conțin ginkgo biloba, te pot ajuta să ții în frâu manifestările.

Mâncărimea pleoapelor și lăcrimarea

Cele mai multe simptome ale alergiilor sunt cauzate de histamine, chimicalele eliberate atunci când organismul depistează o substanță străină, așa cum este polenul. Histaminele pot provoca inflamarea ochilor și lăcrimarea, precum și senzația de mâncărime la nivelul pleoapelor. Astfel de manifestări pot provoca iritații și roșeață, dar și inflamarea pleoapelor.

Durerile de cap

Persoanele care suferă de alergii pot manifesta adesea dureri de cap sau de sinusuri, din cauza congestiei nazale. Înfundarea sinusurilor poate provoca o presiune puternică, ce degenerează ulterior în dureri de cap greu de gestionat.

Pruritul și uscarea pielii

Dacă pielea ta tinde să se usuce foarte tare și experimentezi mâncărimi ale acesteia în timpul primăverii, ai putea suferi de o afecțiune cunoscută drept dermatită atopică sau eczemă. Alergiile se numără printre factorii de risc pentru acest tip de afecțiuni ale pielii, tocmai pentru că alergenii provoacă inflamații și iritații la nivelul epidermei. În rândul copiilor, eczema este de regulă provocată de alergenii alimentari, dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceasta poate fi cauzată și de alergeni precum polenul, praful sau animalele de companie.

Simptomele specifice astmului

Alergenii declanșează simptomele specifice astmului, deoarece sistemul imunitar reacționează la aceștia eliberând anticorpi care pot provoca inflamarea căilor respiratorii. Dificultatea de a respira este, așadar, un alt semn al alergiilor.

Înfundarea urechilor

Alergiile de primăvară afectează vizibil zona feței, inclusiv urechile. Pe lângă ochii iritați și nasul congestionat, urechile înfundate sau care suferă de mâncărimi sunt un alt simptom frecvent întâlnit al alergiilor. Cauza acestor manifestări este tot congestia nazală. Tocmai de aceea, este și primul simptom care ar trebui tratat, conform medicilor specializați în alergologie.

Reacțiile alergice la fructe

Chiar dacă sună bizar, fructele pot declanșa simptomele alergiilor de primăvară. Atunci când muști pentru prima oară dintr-un fruct, este posibil să experimentezi mâncărimi ale pielii din jurul urechilor sau inflamarea buzelor. Aceste reacții ar putea fi rezultatul sindromului alergiei alimentare la polen, de vreme ce anumite fructe au o structură chimică similară acestuia. Cele care declanșează cel mai des astfel de reacții sunt merele, cireșele, kiwi, piersicile, perele, prunele, pepenii, portocalele și bananele. Nu toți cei care au alergie la polen suferă și de acest sindrom, însă e important să vizitezi un medic pentru un diagnostic corect și complet. 

Programează-te la un consult dacă experimentezi orice simptom dintre cele descrise mai sus. Alergiile de primăvară pot fi ținute în frâu, cu ajutorul tratamentului potrivit, iar tu îți vei putea recăpăta în scurt timp starea de confort, dacă urmezi instrucțiunile medicului alergolog. 

Foto: Pexels

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024