Perchezitii la unul din marile spitale private din ţară (Video)
Unul din marile spitale private din ţară a intrat în vizorul anchetatorilor. Sunt suspiciuni că în cazul a peste 200 de pacienţi s-ar fi făcut decontări duble. Cu alte cuvinte, clinica ar fi luat bani şi de la pacienţi, şi la de Casa de Sănătate.
De Redactia Observator la 27.02.2019, 23:36Unul din marile spitale private din ţară a intrat în vizorul anchetatorilor. Sunt suspiciuni că în cazul a peste 200 de pacienţi s-ar fi făcut decontări duble. Cu alte cuvinte, clinica ar fi luat bani şi de la pacienţi, şi la de Casa de Sănătate. E o practică folosită de mai multe lanţuri de clinici private, atrage atenţia chiar ministrul Finanţelor.
Poliţiştii au descins la sediile marelui lanţ de spitale private Sanador, Vor să verifice modul în care s-au încasat bani de la bolnavii de inimă. Au suspiciuni că acelaşi serviciu medical a fost plătit si de pacienti şi de casa de asigurări. Surse din anchetă spun că ar fi vorba de 200 de astfel de cazuri. Percheziţiile i-au surprins pe medicii care colaborează cu clinica.
RADU DEAC, chirurg cardiac: Lumea vorbeşte mult, important e să se facă performanţă, asta e cel mai important!
Politistii au stat ore bune in unitatea sanitara pentru a verifica fiecare document. Suspiciunea este ca spitalul incasa bani pentru aceeasi investigatie, de doua ori. O data de la stat, apoi de la pacient.
Într-un comunicat de presă, clinica a precizat că sunt verifiate dosarele intervenţiilor făcute în cadrul programului naţional de chirurgie cardiovasculară şi că medicii acordă tot sprijinul autorităţilor.
"Spitalul Clinic Sanador furnizează (...), la cererea institutiilor competente, informaţii cu privire la derularea programului naţional de chirurgie cardiovasculară în cadrul unitătii medicale. Spitalul colaborează pe deplin cu instituţiile abilitate în vederea lămuririi oricărui aspect din activitatea sa şi va furniza absolut toate datele şi documentele necesare în acest sens." , transmite clinica privată.
Aurel Gheorghiţă este fiul unui primar din Dolj, care a murit la o săptămână după ce a fost operat pe inimă chiar la această clinica privată. Fiul a plătit peste 40 de mii de lei pentru operaţia tatălui şi spune că, după deces, medicii i-au cerut familiei cardul de sănătate. Bărbatul suspectează că spitalul a făcut o dublă decontare a sumei la Casa de Sănătate.
AUREL GHEORGHIŢĂ, fiul unui pacient decedat: Asta e o problemă foarte mare dacă s-a decontat încă o dată suma de acolo. Cardul a fost folosit după ce certificatul de deces era scos.
Avocatul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private a explicat situaţia.
GABRIEL BIRIŞ, avocat PALMED: Sa zicem ca o operatie de apendicita costa in clinita privata 8.000 de lei, din care statul deconteaza tuturor spitalelor 3.000 de lei. Spitalul privat spune ca nu pot sa te operez cu 3.000 de lei pentru ca nu imi acopera costurile. Imi platesti tu mie 5.000 de lei si diferenta mi-o recuperez de la Casa, ca e dreptul tau, ca esti asigurat.
La Casa de Asigurări ar fi fost însă trimise hârtii în care era consemnat în mod fals că pacienţii nu au plătit niciun leu pentru serviciile medicale de care au beneficiat.
GABRIEL BIRIŞ, avocat PALMED: In momentul de fata exista un litigiu cu privire la legalitatea normei care a impus bifarea acelei casute. Nu pot sa va spun altceva. E un proces in curs. Ce facem, crucificam oamenii care vor sa ofere servicii de calitate?
Încă din noimbrie anul trecut ministrul Finanţelor atrăgea atenţia că există cinci lanţuri de clinici private care decontează un serviciu medical de două sau de trei ori. Ministrul a promis că rezultatele verificărilor vor fi făcute publice.