Antena LIVE

Rapelul cu Pfizer produce mai mulți anticorpi la persoanele în vârstă, dacă este făcut mai târziu - studiu

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer generează de trei ori şi jumătate mai mulţi anticorpi la persoanele în vârstă, dacă a doua două este decalată la 12 săptămâni faţă de prima doză, arată un studiu britanic.

De la 14.05.2021, 17:40
Marea Britanie a decis să extindă intervalul dintre dozele de vaccin Pfizer la 12 săptămâni Hepta / Zuma Press / Cecilia Fabiano

Studiul publicat vineri este primul care compară în mod direct răspunsul imun la vaccinul Pfizer dintre administrarea la trei săptămâni, testată în studiile clinice, şi administrarea extins la 12 săptămâni pe care oficialii britanici o recomandă pentru a oferi mai multor oameni din categoriile vulnerabile o oare care protecţie cât mai rapid.

După ce Marea Britanie a adoptat această strategie, pentru a putea vaccina cât mai multe persoane, Pfizer şi BioNTech au anunţat că nu există date care să susţină schimbarea. Totuşi, Pfizer a spus că anumite considerente de sănătate publică din afara sferei testelor clinice pot fi luate în seamă.

"Studiul nostru demonstrează că vârful de anticorpi după a doua doză de vaccin Pfizer este mult îmbunătăţit la persoanele în vârstă când aceasta este amânată până la 12 săptămâni", a declarat Helen Parry, unul dintre autorii studiului realizat de Universitatea din Birmingham. 

Marea Britanie a început administrarea vaccinului Pfizer pentru ca apoi să schimbe politica de dozare, însemând că un număr redus de persoane care au fost vaccinate la început au făcut rapelul la trei săptămâni. Studiul, care nu a fost încă evaluat de lumea ştiinţifică, a analizat 175 de persoane cu vârstele cuprinse între 80 şi 99 de ani şi a găsit că extinderea intervalului de dozaj la 12 săptămâni creşte răspunsul imun cu 3,5 ori mai mult decât  dacă se face la 3 săptămâni, informează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Luând în calcul şi datele care arată buna protecţie împotriva spitalizării şi a cazurilor letale după doar o singură doză de vaccin Pfizer, Ministerul Sănătăţii din Anglia spune că studiul aduce noi dovezi în sprijinul strategiei britanice. "Abordarea noastră pentru a amâna a doua doză a dat roade", a declarat Gayatri Amirthalingam, specialist în epidemiologie în cadrul ministerului.

Scădere a anticorpilor după 3-4 luni, la vaccinul Pfizer

Imunizarea se dovedeşte a fi eficientă, dar ţine puţin în cazul unora. Un studiu realizat de un grup de cercetatori români, din Cluj şi Sfantu Gheorghe, arată că vaccinul Pfizer are o eficacitate de 97% împotriva COVID-19, doar că... o parte deloc neglijabilă dintre persoanele imunizate îşi pierd nivelul anticorpilor după doar 4 luni de la vaccinare. 

Un studiu realizat de cercetătorii români arată că în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii Covid scad sub limita de sensibilitate a testelor după 3-4 luni. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni, în loc de trei.

Cercetarea a fost începută pe 6 ianuarie, odată cu prima etapă de vaccinare, de către Centrul de cercetare Pro-Vitam Sfântu Gheorghe și Promedical Center Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, pentru a evalua și monitoriza răspunsului imun la vaccinarea împotriva COVID-19.

Rezultatele au arătat că, după 3-4 luni, în cazul a 11% dintre persoanele vaccinate fără a fi infectate anterior, anticorpii COVID scad sub limita de sensibilitate a testelor. Același studiu arată că răspunsul imunitar ar fi mai puternic dacă rapelul Pfizer s-ar face la cinci săptămâni.

Vaccinul Pfizer induce un răspuns imunitar puternic

Cercetările s-au făcut pe un eșantion de 150-200 de participanți și potrivit specialiștilor au confirmat faptul că vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 induce un răspuns imunitar puternic

97% dintre persoanele vaccinate au produs o cantitate adecvată de anticorpi la 7-10 zile după rapel. 10% au avut un răspuns imun mai lent, în timp ce toți ceilalți 90% au produs anticorpi peste 2,5 AU/ml. Peste o valoare de 1,6 AU/ml, probabil există suficienți anticorpi pentru a dona plasmă convalescentă.

„Din păcate însă, protocolul actual nu include pacienți vaccinați ca donatori de plasmă convalescentă. Considerăm că ar trebui efectuate mai multe investigații în vederea determinării unui potențial terapeutic a anticorpilor produși după vaccinare”, a declarat Fejér Szilárd, coordonatorul echipei de la Centrul de cercetare din Sfântu Gheorghe.

Cercetătorii au mai stabilit că întreaga cantitate de anticorpi este semnificativ mai mare în grupa persoanelor vaccinate post-infecție, la 28-30 de zile după vaccinare. Cantitatea de anticorpi din grupa neinfectată crește mai semnificativ ca urmare a celei de-a doua vaccinări (schimbare mai abruptă între 21 și 28 de zile). În intervalul de 1-4 luni de la vaccinare, cantitatea de anticorpi începe să scadă, însă diferența între cele două grupe (anterior infectați și neinfectați) rămâne semnificativă chiar și la 3-4 luni după vaccinare.

La participanții vaccinați care au trecut prin infecția cu Covid, cantitatea de anticorpi de bună calitate crește brusc la 7-10 zile după vaccinare și nu se modifică semnificativ în primele 30 de zile post-vaccinare, și nici după primirea dozei de rapel. În intervalul de 71-125 zile de la vaccinare, la 11% dintre persoanele neinfectate anterior (8 participanți) cantitatea de anticorpi scade sub limita de sensibilitate a metodei. Majoritatea acestor persoane (7 participanți) au vârsta între 53-68 ani. Toate persoanele cu infecție anterioară și vaccinate au încă cantități mult peste limita de sensibilitate a metodei.

Testul Proel, care detectează numai anticorpi care se leagă puternic de antigen (cu afinitate mare), arată o creștere a cantității de anticorpi la persoanele neinfectate anterior din prima săptămână de după prima doză, chiar dacă doar 44% au nivel de anticorpi în intervalul pozitiv în ziua administrării rapelului.

„Organismul are nevoie de timp pentru a produce cantitatea și mai ales calitatea potrivită de anticorpi eficienți, iar acest fapt poate avea legătură cu dobândirea treptată a protecției. Ar fi indicat ca rapelul în cazul imunizării cu vaccinul BioNTech/Pfizer să se facă la o perioadă mai mare decât cea recomandată de producător, astfel răspunsul imunitar ar fi mai puternic, și, implicit, efectul vaccinului ar fi prelungit. Desigur, ar trebui desfășurate studii clinice în acest sens”, a fost concluzia lui Fejér Szilárd.

Ți-a plăcut acest articol?

vaccin pfizer vaccinare in romania rapel
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024