România, prima țară din UE care vaccinează copiii. Valeriu Gheorghiță: Așa știm și noi
Președintele campaniei naționale de vaccinare, Lt. Col. medic dr. Valeriu Gheorghiță, a participat, miercuri, la deschiderea primului centru mobil de vaccinare împotriva COVID-19, destinat imunizării copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, deschis în Sectorul 4. Întrebat dacă poate să confirme faptul că România este prima țară din Uniunea Europeană care vaccinează copiii, Gheorghiță a spus: "Așa știm și noi".
De Redactia Observator la 02.06.2021, 15:56„Așa știm și noi, știu că Polonia în 7 iunie va demara campania de vaccinare și pentru această grupă de vârstă, însă aici există diferențe de strategie de la o țară la alta. Știm foarte bine că în multe alte țări europene strategia de vaccinare s-a bazat pe includerea progresivă a anumitor grupe de vârstă, dar sunt incluși de pildă copiii care au afecțiuni cronice, încă din acest moment”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare, unei întrebări din partea jurnaliștilor.
El a precizat însă că accesul liber la vaccinare este într-adevăr condiționat de criteriul de vârstă în foarte multe țări europene.
Preşedintele CNCAV a precizat că au fost 20 de copii care au fost deja vaccinaţi.
”Ne dorim ca în perioada următoare să crească numărul celor care se adresează centrelor de vaccinare (...) Avem din ce în ce mai multe date concrete care ne duc către revenirea la normalitate. Dacă consolidăm acest răspuns, evoluţia epidemiologică va fi una bună în continuare.
Cred că în perioada lunilor următoare, pe de o parte, revenim la normalitate, pe de altă parte nu mai riscăm un alt val de îmbolnăviri. Cu siguranţă în toamnă vom avea o creştere a numărului de cazuri, este important ca această creştere să nu fie una substanţială, să nu mai avem secţiile ATI pline cu pacienţi, să înregistrăm cât mai puţine decese din cauza maladiei COVID-19”, a mai declarat medicul.
Totodată, medicul Gheorghiță a anunţat că peste 4,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză şi sunt peste 3,5 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă. ”Iată că vorbim de peste 25% rată de acoperire vaccinală”.