Antena LIVE

Curs valutar

Studiu: Etichetele calorice scrise pe meniuri pot avea efecte grave asupra persoanelor cu tulburări de alimentaţie

Etichetele calorice de pe meniurile restaurantelor au un impact negativ asupra persoanelor cu tulburări de alimentaţie, potrivit unui nou studiu publicat săptămâna aceasta.

De la 02.02.2025, 17:45
WhatsApp
Studiu: Etichetele calorice scrise pe meniuri pot avea efecte grave asupra persoanelor cu tulburări de alimentaţie Shutterstock

Studiul, condus de cercetători de la Colegiul King din Londra, este primul de acest gen şi a constatat că persoanele care au fost diagnosticate cu o tulburare de alimentaţie şi-au schimbat comportamentul dacă li s-a prezentat un meniu cu etichete calorice.

Acest lucru a inclus evitarea restaurantelor, declanşarea gândurilor legate de tulburările alimentare şi acordarea unei atenţii mai mari etichetelor cu calorii.

Cum sunt afectate persoanele vulnerabile

Cercetarea a constatat că unele persoane cu tulburări de alimentaţie au raportat că vizualizarea etichetelor calorice din meniu le-a întărit convingerile legate de tulburările de alimentaţie.

Studiul a evaluat cercetările existente pentru a ajuta la construirea unei imagini a modului în care etichetele nutriţionale de pe meniuri influenţează persoanele cu un istoric de tulburări de alimentaţie. Acesta a analizat 16 studii din Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Arabia Saudită, care au inclus în total 8.074 de participanţi.

Cercetarea evidenţiază faptul că persoanele care suferă de tulburări de alimentaţie pot simţi că aceste afecţiuni sunt percepute ca fiind mai puţin importante în lumina politicilor de prevenire a obezităţii.

Totodată, sănătatea fizică nu poate fi măsurată prin intermediul unui singur indicator, cum ar fi greutatea. Unii susţin că etichetarea caloriilor poate fi văzută ca un instrument nepotrivit pentru a rezolva o problemă complicată şi că persoanele cu tulburări de alimentaţie ar putea avea de pierdut.

Etichetarea alimentelor a intrat în vigoare în Anglia în 2022 

Restaurantele, chioşcurile care vând mâncare la pachet (take-out) şi cafenelele trebuie să afişeze caloriile alimentelor şi băuturilor pe care le vând pe meniuri, meniuri online şi platforme de take-out. Măsura a fost o încercare de a limita creşterea nivelului de obezitate.

Statele Unite şi Canada au introdus, de asemenea, obligativitatea afişării caloriilor, însă puţine politici care vizează obezitatea au luat în considerare impactul potenţial asupra tulburărilor alimentare.

Organizaţia caritabilă pentru tulburări alimentare Beat estimează că cel puţin 1,25 milioane de persoane din Regatul Unit suferă de tulburări alimentare. Numărul persoanelor internate în spital cu tulburări de alimentaţie a crescut cu aproximativ 7 % în fiecare an începând cu 2005 - 2006.

„Studiul nostru evidenţiază faptul că persoanele cu experienţă trăită de tulburări de alimentaţie sunt frustrate de faptul că sunt lăsate în afara conversaţiei privind etichetele calorice", a declarat autorul principal al cercetării, dr. Tom Jewell, lector în asistenţă medicală în domeniul sănătăţii mintale la Colegiul King, într-un comunicat.

Stabilirea unui echilibru între impactul pozitiv şi cel dăunător al etichetelor calorice pe meniuri este vitală în orice politică de sănătate publică, spune el.

„Factorii de decizie politică ar trebui să ia în considerare impactul atât asupra obezităţii, cât şi asupra tulburărilor de alimentaţie atunci când iau decizii cu privire la etichetarea nutriţională", a mai precizat acesta, indicând că o revizuire recentă „a constatat că etichetarea caloriilor are un efect modest asupra comportamentului oamenilor, dar acest lucru trebuie să fie contrabalansat cu prejudiciul potenţial pe care îl pate avea în cazul persoanelor cu tulburări de alimentaţie".

„Studiul nostru oferă o completare importantă la baza de dovezi în jurul etichetelor calorice. De obicei, se pune foarte mult accent pe faptul dacă politicile sunt eficiente în reducerea obezităţii, dar este, de asemenea, esenţial să se investigheze dacă aceste politici dăunează involuntar persoanelor cu tulburări de alimentaţie. Analiza noastră arată, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin impactul etichetelor calorice asupra persoanelor cu tulburări de alimentaţie. De exemplu, niciunul dintre studii nu a inclus persoane tinere”, a menţionat la rândul său dr. Nora Trompeter, cercetător la University College London UCL) şi coautor al studiului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

calorii mancare alimentatie
Întrebarea zilei
Ce decizie credeţi că va lua CCR în cazul lui Călin Georgescu?

Va aproba candidatura

Va invalida candidatura

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025