Studiu: Oamenii care trăiesc în orașe își pierd treptat capacitatea de a digera fructe și legume
Oamenii care trăiesc în orașe își pierd treptat capacitatea de a digera fructele și legumele, reiese dintr-un nou studiu. Acest lucru este cauzat de lipsa de fibre din dietele occidentale industrializate.
De Redactia Observator la 24.03.2024, 17:36Celuloza, componenta principală a pereților celulari ai plantelor, este cel mai abundent compus organic de pe Pământ. Deși fructele și legumele sunt bogate în celuloză, corpul uman nu o poate digera complet. Oamenii de știință au descoperit recent bacterii intestinale care ne ajută să descompunem celuloza, dar un nou studiu sugerează că aceste bacterii sunt din ce în ce mai rare în populațiile moderne, transmite Mediafax.
Studiul, condus de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel, a analizat probe de fecale de la oameni din diferite timpuri și regiuni. Rezultatele au arătat că trei specii de microbi care digeră celuloza, din genul Ruminococcus, erau abundente în populațiile de vânători-culegători, populații rurale și oameni antici.
Cu toate acestea, în populațiile din societățile moderne, industrializate, acești microbi intestinali erau "evident de rari". Autorii studiului cred că acest declin este probabil influențat de trecerea la stiluri de viață occidentalizate, caracterizate de o dietă săracă în fibre.
Cercetătorii suspectează că dispariția acestor microbi ar putea contribui la problemele de sănătate metabolică din societățile moderne. Lipsa fibrelor ar putea duce la scăderea numărului de microbi Ruminococcus, afectând digestia și metabolismul.
- Neuralink va vindeca orbirea, anunță Elon Musk. "Rezoluția va fi mică la început, ca la Nintendo"
- Inteligența Artificială, pusă în lupta cu inamicul omenirii - cancerul. Studiu uriaș pe supravițuitorii de...
- Afecţiunea de care suferă 1 din 3 românce. Multe tinere află că o au atunci când rămân gravide
Studiul sugerează că reintroducerea sau îmbogățirea intenționată a acestor specii în intestinul uman prin suplimente alimentare sau probiotice specializate ar putea fi o soluție.
Analiza evolutivă sugerează că bacteria Ruminococcus asociată omului ne-a fost transferată inițial din intestinul rumegătoarelor, posibil în timpul domesticirii. Această conviețuire a îmbunătățit capacitatea noastră de a digera plantele. De-a lungul timpului, microbii Ruminococcus s-au adaptat la corpul uman, dobândind gene de la microbii intestinali vecini.
Dietele moderne amenință simbioza dintre microbi și corpul uman
Dietele moderne, sărace în fibre, pot amenința această simbioză. Intestinul uman s-ar putea să nu mai ofere un mediu potrivit pentru microbii Ruminococcus, afectând digestia și, posibil, sănătatea generală.
"Aceste constatări implică, în mod colectiv, un declin al acestor specii în intestinul uman, probabil influențat de trecerea la un stil de viață occidentalizat", scriu autorii studiului, conduși de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel.
Cercetări viitoare vor trebui să investigheze mai detaliat rolul microbilor Ruminococcus și să exploreze soluții pentru a menține un intestin sănătos.
Studiul a fost publicat în revista Science.