Terapie cu câini pentru copiii care suferă de anumite forme de autism
Relaţia dintre copii şi animale este una specială. Ce se ştie mai puţin e că necuvântătoarele îi pot ajuta pe cei mici să facă progrese mari, chiar şi atunci când suferă de tulburări ca autismul. Câinii de terapie sunt special antrenaţi să iniţieze interacţiunea cu aceşti copii.
De Redactia Observator la 02.04.2019, 18:20Relaţia dintre copii şi animale este una specială. Ce se ştie mai puţin e că necuvântătoarele îi pot ajuta pe cei mici să facă progrese mari, chiar şi atunci când suferă de tulburări ca autismul. Câinii de terapie sunt special antrenaţi să iniţieze interacţiunea cu aceşti copii, iar principalul avantaj este că prezenţa lor îi motivează să socializeze, să comunice şi chiar să înveţe lucruri noi.
Alan are 6 ani şi a fost pregătit special ca să ajute copiii care suferă de autism. David are 10 ani şi, la trei ani, a fost diagnosticat cu o formă atipică de autism.
În preajma unui câine ca Alan, David, care nu putea să socializeze, a învăţat să se comporte ca orice alt copil.
Alexandra Nicula, terapeut: David a fost primul copil cu care eu, în calitate de terapeut, am lucrat. El a lucrat cu primul nostru câine, cu Axel. Au avut o relaţie specială. Era un soi de comunicare de interacţiune, un amalgam de situaţii şi sentimente între ei doi pentru că David reuşea să se calmeze în prezenţa lui şi să facă tot ce avea de făcut motivat de prezenţa lui
Acum puţini îşi mai dau seama că David are elemente autiste. Merge la o şcoală normală şi reuşeşte să comunice bine.
Pentru că terapia a fost în cazul lui un succes, acum are şi el câinele lui, acasă.
Larisa Zbera, mama lui David: Nu mai avusesem câini la curte până atunci dar, în urma terapiei cu câini, am decis să îi luăm şi noi lui David un câine şi are acum 6 ani. A dat roade. David a început şi să numere în urma terapiei
Terapia cu câini dă încredere copiilor cu autism
Alexandra Nicula, terapeut: Câinii trebuie să fie în primul rand echilibraţi, obedienţi. Ei trebuie să fie calmi, să nu se sperie de zgomote, de lume, de atingeri
De aceea cele mai potrivite rase sunt în acest caz labradorii sau retrieverii, câini cunoscuţi pentru personalitatea lor tolerantă şi jucăuşă.
Alexandra Nicula, terapeut: Este o terapie unică. Ce o defineşte este faptul că se bazează pe o relaţie care nu are nevoie de cuvinte. Le dă încredere că pot interacţiona fără să fie condiţionaţi de o anumită acţiune. Se simt liberi să interacţioneze aşa cum simt.
Terapia asistată de animale durează ani de zile în cazul copiilor diagnosticaţi cu autism, iar progresele depind de tipul de autism şi de personalitatea copilului.
La Sibiu, acest tip de terapie se face deja de 10 ani, iar în prezent există două echipe formate dintr-un terapeut şi un câine rasa Golden Retriever.