Terapie cu roboței humanoizi pentru copiii cu autism, la Constanța
Şansa de dezvoltare a copiilor cu autism vine din lumea tehnologiei. Ca să le vină în ajutor, doi roboţei umanoizi de ultimă generaţie au ajuns şi la Constanţa. Ştiu să danseze şi să vorbească şi nu, nu sunt jucării
De Redactia Observator la 04.04.2019, 10:30Şansa de dezvoltare a copiilor cu autism vine din lumea tehnologiei. Ca să le vină în ajutor, doi roboţei umanoizi de ultimă generaţie au ajuns şi la Constanţa. Ştiu să danseze şi să vorbească şi nu, nu sunt jucării. Nao şi Zora, căci aşa se numesc, sunt parteneri de nădejde în tratamentul copiilor cu astfel de tulburări. Au costat 35.000 de euro şi au început deja să lucreze cu cei mici.
Terapia cu roboţi îi ajută pe copiii cu autism să comunice şi să socializeze.
Roboţii Nao sunt cei mai cunoscuţi roboţi umanoizi din întreaga lume. Vorbesc 22 de limbi străine, lucrează în peste 200 de instituţii de învățământ şi au fost prezentaţi până acum în mai bine de 100 de ţări.
DANIELA IVAŞCU, terapeut: Am observat că copii sunt mult mai atenţi se uită la el, ceea ce este foarte bine, deoarece ei în general nu prea se privesc în ochi, fac ceea ce robotul le cere, ca şi sarcină, şi sunt foarte fericiţi. Râd mai mult, deci e un lucru foarte bun.
Nao şi Zora, varianta feminină, ştiu şi o mulţime de trucuri ca să-i atragă pe copii: dansează, cântă şi dau răspunsuri pline de umor.
De primele şedinţe de terapie a beneficiat şi Răzvan. Are 5 ani, iar de doi a fost diagnosticat cu autism. De atunci, mama îl aduce aproape zilnic la centru pentru terapie. Acum, şansele ca Răzvan să facă progrese sunt mult mai mari.
”Este practic un terapeut al copilului. Din câte am observat, copii sunt foarte atenţi. Acest robot este spectaculos. Şi o speranţă totodată? Este o speranţă extraordinară la un viitor mai bun”, spune mama unui copil.
Mai cu seamă că rezultatele nu întârzie să apară.
ADRIAN GEMĂNARU, manager clinică terapie: Vreau să vă spun că nu durează foarte mult. Interacţiunea din prima clipă este directă.
NAO şi Zora vor lucra zilnic, alături de copii, în cabinetele psihologice ale Centrului de Autism "Marea Neagră". Şedinţele sunt scurte, de 20 de minute. Managerii clinicii au câştigat roboţii ultraperformanţi în cadrul unui concurs naţional de proiecte pe tema tehnologiei.