Antena LIVE

Curs valutar

Tot ce trebuie să știi despre ecografia Doppler

Ce este ecografia Doppler? O ecografie Doppler este o investigație imagistică care se realizează cu ajutorul ultrasunetelor. Prin intermediul acestei tehnici se poate investiga și sistemul vascular, arterial și sistemul venos.

De la 30.05.2019, 14:17
WhatsApp
unsplash.com

Ce este ecografia Doppler? O ecografie Doppler este o investigație imagistică care se realizează cu ajutorul ultrasunetelor. Prin intermediul acestei tehnici se poate investiga și sistemul vascular, arterial și sistemul venos. Mai exact, se măsoară direcția, viteza și volumul fluxului sangvin care traversează aceste sisteme. Pe lângă informațiile legate de fluxul vascular, ecografia oferă și informații cu privire la modificările legate de structura pereților vasculari. Acestea pot apărea în urma unor factori sau patologii acute sau cronice, care acționează asupra vaselor sangvine într-un mod negativ.

Ecografia Doppler de artere și vene este o tehnică complet neinvazivă și poate ajuta la depistarea cauzelor unui accident vascular cerebral, trombozelor, depunerilor de colesterol sau disecțiilor de perete vascular. Mai mult decât atât, această ecografie ajută la vizualizarea organelor interne, procedura putând fi utilizată în explorarea chirurgicală, biopsii sau puncții.

Boli pe care le poți depista cu ajutorul ecografiei Doppler

Ecografia Doppler se poate efectua indiferent de starea de sănătate a pacientului sau vârsta acestuia. Procedura poate ajuta la diagnosticarea corectă în domenii precum: cardiologie, obstetrică – ginecologie, neurologie, endocrinologie sau oftalmologie.

Ecografia vasculară (Doppler) este o metodă specială de ecografie care decelează morfologia și fluxul sangvin la nivelul vaselor, utilizând o sondă specială. Segmentele examinate prin intermediul acestei metode sunt arterele carotide și vertebrale în teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.

Metoda se utilizează atât pentru screening-ul de boală vasculară la pacienții asimptomatici, dar care au factor de risc cardiovascular, cu hipertensiune, fumători, cu diabet zaharat tip doi sau antecedente familiale de boli cardiovasculare, dar și la pacienți simptomatici, cu simptome sugestive pentru o boală cardiovasculară.

Medicul specialist poate decide să testeze inima pacientului în vederea identificării patologiei cardiace a acestuia, care poate fi de mai multe tipuri: ateroscleroză, tromboză, arteriopatia diabetică, fistulă artero-venoasă.

Ecografia Doppler este recomandată de obicei gravidelor care se află în ultimul trimestru de sarcină. În acea perioadă, bebelușul este suficient de dezvoltat astfel încât rezultatele să fie cât mai relevante și precise. Principalul scop al acestei investigații este să înlăture orice dubiu cu privire la eventualele probleme care pot afecta dezvoltarea armonioasă a fătului. Procedura este extrem de utilă și este recomandată mai ales mămicilor care se confruntă cu:

Dacă pacientul acuză simptome precum amorțeli, senzații neobișnuite la nivelul mâinilor sau picioarelor, dureri musculare, varice, umflarea membrelor inferioare sau superioare asociate cu durere și înroșire, este necesar ca membrele superioare și/sau inferioare să fie investigate pentru a depista cauza afecțiunii și a genera diagnosticul corect.

O altă situație în care ecografia Doppler se utilizează în neurologie este pentru a detecta un anevrism (prin testarea abdomenului) sau pentru a vizualiza micșorarea arterelor care pot genera accidente vasculare cerebrale.

Cum te pregătești de o ecografie Doppler?  

Pacienții nu trebuie să se pregătească special pentru efectuarea unei ecografii Doppler a membrelor superioare sau inferioare. În cazul examinării zonei abdominale, pacienților le este recomandat să adopte un regim de câteva zile, fără lapte, carne și leguminoase, pentru evitarea gazelor intestinale.

În cazul oricărei zone investigate, metoda este nedureroasă, iar pacienții nu sunt supuși niciunui risc. Vasele de sânge sunt vizualizate cu ajutorul ultrasunetelor. Zonele examinate sunt acoperite cu un gel conductor, iar sonda se deplasează la exterior, pe traseul vaselor sangvine. Durata acestei proceduri medicale variază între 15 minute și o oră, în funcție de zona investigată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024