Antena LIVE

Curs valutar

Ce este tulburarea de personalitate Borderline și cum poate fi tratată

Auzim tot mai des despre Stresul Post Traumatic. Deseori în filme şi seriale, dar şi pe net. Ştim că în majoritatea cazurilor, apare după un eveniment neplăcut cum ar fi întoarcerea din război, violul sau moartea cuiva drag.

De la 21.01.2020, 14:28
WhatsApp
Vezi și:

Auzim tot mai des despre Stresul Post Traumatic. Deseori în filme şi seriale, dar şi pe net. Ştim că în majoritatea cazurilor, apare după un eveniment neplăcut cum ar fi întoarcerea din război, violul sau moartea cuiva drag.

Astăzi vorbim despre tulburarea de personalitate Borderline despre care se crede că este o consecinţă în formă cronică a acestei afecţiuni, a Stresului post Traumatic.

În România aproximativ 20% dintre persoanele care ajung la psiholog suferă de Borderline, iar în penitenciare procentul creşte cu până la 40%. Marilyn Monroe, Lady Daiana, Amy Winehouse sau Britney Spears sunt doar câteva dintre vedetele care au trecut prin aceste stări.

Iar de curând Lady Gaga a povestit în emisiunea lui Oprah Winfrey despre traumele din copilărie şi cum încă o afectează.

Lady Gaga: Când aveam 19 ani am fost violată în mod repetat şi am dezvoltat Stres Post Traumatic.

Reporter: Ca rezultat al violului?

Lady Gaga: Ca rezultat al violului şi din cauza faptului că nu am procesat trauma şi nu am avut pe cineva să mă ajute. Nici psiholog, nici psihiatru, nici doctor.

Pentru că tulburarea de personalitate Borderline reprezintă un permanent dezechilibru emoţional. De la fericire la tristeţe, oscilaţiile intervin la intervale scurte de timp şi sunt de 3 feluri.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: Avem oscilaţii în relaţii interpersonale, oamenii pot să şi schimbe părerea despre cel mai bun prieten până seara îmi aduc aminte de toate defectele tale, de toate motivele pentru care nu ar trebui să fim prieteni şi la două noaptea s-ar putea să ţi trimit vreo 20 de mesaje în care să ţi explic de ce nu mai vreau să te văd vreodată în viaţa mea. A doua zi când îmi trece furia s-ar putea să regret ce ţi am spus şi să te sun şi să ţi spun: "ştii, n-am vrut să te supăr, am avut şi eu o seară proastă". Vorbim despre oscilaţii ale părerii despre propria persoană. Se trece de la "hai că parcă sunt destul de deşteaptă " la "nu am niciun fel de valoare, în mod evident sunt o ratată, în mod evident fac umbră pământului degeaba şi oricum viaţa nu are niciun sens ".

Iar cauzele acestei tulburări au 2 surse. Fie traumele din copilărie, fie nepotrivirea efectivă cu mediul înconjurător, amplificată de o sensibilitate exacerbată.

Lady Gaga: Am trecut prin multe când eram în liceu. Eram hărţuită, nu mă simţeam bine în pielea mea. Rădeau de mine şi spuneau: de ce ai vrea să fii cântăreaţă, de ce ai vrea să fii actriţă şi eu. m-am simţit izolată şi am renunţat la şcoală.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: Persoanele cu tulburare borderline se simt ca şi cum ar fi arse, ca şi cum n-ar avea nimic la suprafaţă şi totul, absolut totul din interacţiunile sociale provoacă o durere foarte mare.

Adriana Buda, psihoterapeut: Caracteristic acestui tip de tulburare este comportamentul impulsiv, furia, agresivitatea si frica foarte mare de abandon. Putem confunda cu tulburarea de personalitate narcisista, pentru ca nici ei nu suporta critica si mai poate fi confundata cu tulburarea bipolara.

Lady Gaga: Obişnuiam să mă tai. Asta se întâmpla dintr-o mulţime de motive. Mă loveam şi de pereţi. Îmi făceam lucruri oribile când eram îndurerată. 

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: Acele autovătămări, persoanele pot să se taie când simt emoţii foarte dureroase sau să se ardă sau să dea cu pumnii în pereţi sau să dea cu capul în perete. Se pot consuma foarte frecvent droguri în această tulburare. Vorbim de persoane care se tem foarte tare că nu merită să fie iubite şi că nu contează, şi atunci, cumva, sunt într-o permanentă apărare împotriva unui viitor imaginat sau potenţial abandon:" ştiu că o să mă părăseşti, lasă că ştiu eu că nu mă iubeşti".

Adriana Buda, psihoterapeut: Aceste persoane au nevoie in permanenta de o validare, ele trebuiesc asigurate ca sunt iubite, dar in acelasi timp trebuiesc puse niste limite.

Lady Gaga: Am acceptat că am să-mi pun ruşinea într-o cutie şi am să o las acolo. Şi am să-mi spun - am probleme mintale, iau multe medicamente ca să rămân pe linia de plutire şi sunt o supravieţuitoare. Trăiesc, înfloresc, sunt puternică şi am să împărtăşesc toate experienţele vieţii mele ca să fac o lume mai bună. 

Iar lumea celor care suferă de tulburări de personalitate poate fi mai bună. Dar asta doar cu ajutorul specialiştilor şi a terapiile care au fost dezvoltate de-a lungul timpului.

Una dintre cele mai cunoscute este terapia schemelor cognitive, iar cea mai eficientă este terapia dialectic comportamentală. Care înseamnă terapie individuală, dublată de cursurile pentru abilităţi psihologice.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: Învăţăm mindfullness acel stat în contact cu prezentul, acea încercare de a nu sta cu gândurile în trecut şi a simţi prezentul cât mai mult. Învăţăm reglarea relaţiilor interpersonale cu tot ce înseamnă tehnici de asertivitate, tehnici de negociere, tehnici de negociere non-violente ale conflictelor. În al treilea modul se învaţă ce faci într-o criză emoţională, crizele emoţionale vor însoţi aceste persoane o lungă perioadă de timp.

Al 4-lea modul constă în reglarea emoţională. Practic, pacienţii învaţă cum să îşi regleze emoţiile, să nu mai fie atât de emotivi şi să accepte realitatea. Iar psihoterapeuţii sunt disponibil inclusiv pentru coachig la telefon.

Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: Vorbim de o terapie de lungă durată, se remit lucrurile majore într-un an, dar când vorbim de a avea din nou o viaţă echilibrată vorbim de nişte ani, 3, 4, 5, 7.

O şedinţă costă aproximativ 200 de lei dar trebuie să ştiţi că unele pot fi decontate prin casa de asigurări.

Lady Gaga: Bunătatea vindecă lumea. Pământul este un măr care putrezeşte. Trebuie să fim buni cu acel măr, cu umanitatea mărului şi cu mediul înconjurător ca să ţinem acel măr în viaţă cât mai mult.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cauze observator13 social tratament
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024