Unde ni se poate solicita certificatul digital Covid. Instituţiile care pot scana codul QR
Certificatul digital Covid a intrat în vigoare de la 1 iulie, iar cei mai mulţi dintre români se gândesc în special la avantajul de a călători în mod liber cel puţin prin spaţiul Uniunii Europene.
De Redactia Observator la 05.07.2021, 15:37- Certificatul digital Covid ar putea permite inclusiv participarea la diferite evenimente.
Totuşi, certificatul digital Covid are şi alte avantaje, el urmând să fie, cel mai probabil, admis ca dovadă la participarea la anumite evenimente, concerte, evenimente sportive, cât şi ca dovadă de acces în anumite instituţii.
Un astfel de exemplu îl reprezintă chiar meciul de rugby dintre România şi Argentina, meci prin care s-a inaugurat noul Stadion Arcul de Triumf. Spectatorii au putut intra pe stadion doar după ce au prezentat dovadă de vaccinare, testare sau trecere prin boală şi au putut demonstra acest lucru inclusiv cu certificatul digital Covid.
Certificatul digital Covid, primordial de la 15 august
Certificatul digital Covid a intrat în vigoare de la 1 iulie, însă există o perioadă de şase săptămâni de tranziţie, perioadă în care certificatul digital Covid funcţionează în paralel cu dovada simplă de vaccinare sau cu altfel de documente care să ateste că o persoană a trecut prin boală sau s-a testat.
De la 15 august, certificatul digital Covid devine primordial, prin intermediul lui urmând să se facă dovada că o persoană s-a vaccinat împotriva Covid, s-a testat sau a trecut prin boală. Totuşi, autorităţile dau asigurări că certificatul respectiv nu este obligatoriu ci el reprezintă doar un document care să uşureze situaţia celor care călătoresc şi care permite economisirea de timp pentru formalităţi şi evitarea cozilor.
Instituţiile care pot scana codul QR al certificatului digital Covid
Certificatul digital Covid se bazează în special pe un cod QR care permite scanarea informaţiilor. Se consideră că acest element de siguranţă permite ca documentul să nu poată fi falsificat. În primul rând, este evident că respectivul cod poate fi scanat de reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, în momentul în care se fac verificări pe aeroport sau la vamă.
De asemenea, codul QR al certificatului digital Covid poate fi scanat şi de instituţii abilitate din punct de vedere sanitar, cum ar fi direcţii de sănătate, reprezentanţi ai unor instituţii medicale sau chiar medici în sinea lor. Nu în ultimul rând, se poate ajunge chiar într-atât de departe încât organizatorii de evenimente sportive, culturale sau de alt fel să fie obligaţi să apeleze la servicii de specialitate astfel încât să se poată efectua scanarea codului QR înainte de a avea acces la evenimentul respectiv.
Un exemplu pentru ce urmează ar putea fi organizarea la Bucureşti a meciurilor de fotbal din cadrul Euro 2020, Campionatului European de fotbal. Spectatorii care au asistat la meciurile respective au fost obligaţi să obţină, în prealabil, verificarea documentelor medicale în incinta unor instituţii abilitate. În acest mod, participanţii la diferite evenimente ar putea fi obligaţi să meargă cu certificatele digitale Covid la diferite instituţii medicale, pentru scanarea codurilor QR şi pentru obţinerea de elemente, cum ar fi brăţările primite pentru acces la meciurile de la Euro 2020, care să arate veridicitatea documentelor şi să permită accesul la evenimentele în sine.