Unde vor fi păstrate dozele de vaccin anti-COVID în România? Guvernul pregăteşte infrastructura necesară
Vom putea reveni la viaţa de dinainte de pandemie atunci când 60-70 la sută dintre români vor fi imunizaţi. Preşedintele Klaus Iohannis speră ca acest lucru să se întâmple chiar din vara anului viitor. Pentru a ajunge la un grad atât de ridicat de persoane vaccinate, specialiştii susţin că trebuie o campanie de informare foarte bine pusă la punct, care să transmită oamenilor de ce este importantă imunizarea anti-COVID19.
De Larisa Bernaschi la 30.11.2020, 20:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Dozele de vaccin anti-COVID vor fi stocate în București și alte 6 mari orașe din țară.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
În cel mai bun scenariu, primele doze ar putea ajunge în ţară la finalul acestui an sau cel târziu la începutul anului viitor. De la momentul aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului nu vor trece mai mult de două săptămâni.
Dacă se respectă termenele, în următoarele 9 luni ar putea fi imunizată 60-70 la sută din populaţie.
Klaus Iohannis: "Poate reușim până în vara anului viitor să terminăm de tot cu această pandemie".
Chiar dacă strategia de vaccinare a fost adoptată de Guvern, încă sunt multe chestiuni care nu au fost stabilite. La Ministerul Sănătăţii se face o evaluare a centrelor dar şi o inventariere a personalului care să imunizeze, potrivit calculelor, peste 12 milioane de cetăţeni.
Klaus Iohannis: "E nevoie de mii de oameni și probabil vom avea nevoie și aici de voluntari".
În prima etapă de vaccinare vor intra cadrele medicale.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: "Noi avem în spitalele publice și private în jur de 550.000 de persoane."
Cei mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar vor să fie imunizaţi. 95% dintre medicii şi asistentele din spitalele COVID au anunţat deja ministerul că sunt de acord cu vaccinarea. Şi în rândul medicilor de familie rata este destul de mare, de peste 80%.
Pe lângă cadrele medicale, tot în prima etapă se vor vaccina şi voluntarii, studenţii de la UMF, precum şi personalul auxiliar din spitale.
Klaus Iohannis: "Doar în tranşa a doua intr administrația prezidențială, guvernul și așa mai departe".
Până atunci însă guvernul pregăteşte şi infrastructura necesară. Avem în acest moment 16 congelatoare de temperatură ultra-joasă, pentru a stoca dozele. 10 sunt la Bucureşti şi 6 în centre din Timişoara, Craiova, Brașov, Cluj, Iași şi Constanța
Dacă pe zona de organizare pare că lucrurile stau bine, un mare minus îl avem la comunicare.
Răzvan Cherecheş, profesor de Sănătate Publică: "Nu avem un plan, nu avem mesaje clare, nu avem o structură, nu avem o customizare pe diferite segmente de grup ţintă. Nu avem nimic!"
Specialiştii spun că printr-o campanie de informare, o parte a populaţiei care este neîncrezătoare ar putea fi convinsă să se imunizeze.
Medicul Gindrovel Dumitra: "Sunt destul de mulţi care sunt ezitanţi sau care sunt vaccinoscpetici".
Ștefan Dascălu, cercetător român, Universitatea Oxford: "Nu se vor pune pe piaţă vaccinuri sau tratamente care au efecte secundare şi care nu sunt bune".
În strategia de vaccinare naţională există şi planul pentru o campanie de informare care prevede implicarea unor personalităţi marcante, dar şi a unor ONG-uri precum şi crearea unei linii TELVERDE.
Moderna așteaptă avizul autorităților medicale din SUA și Europa
Două companii farmaceutice americane au anunţat până acum o eficacitate a vaccinurilor produse de circa 95%. Atât Pfizer, cât şi Moderna, au cerut autorizarea de urgenţă a serului testat. Din momentul primirii avizului autorităţilor medicale din SUA şi Europa, imunizarea ar putea începe efectiv în maximum două săptămâni.