Valeriu Gheorghiță, despre beneficiile vaccinului: "O persoană vaccinată scapă de Sars-Cov-2 în 5,5 zile"
Medicul Valeriu Gheorghiță afirmă că o persoană vaccinată scapă de Sars-Cov-2 în 5,5 zile. Declarația medicului vine ca răspuns la o întrebare legată de faptul că cei vaccinați nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz pozitiv de COVID-19, informează Mediafax.
De Redactia Observator la 28.09.2021, 15:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Întrebat de ce cei vaccinați nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz pozitiv de COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță a răspuns că, în primul rând, vorbim de persoane care sunt vaccinate cu schema completă sau persoane care au trecut prin boală sau care se testează: „vorbim de un risc scăzut de a fi infectate și de a răspândi mai departe virusul”. Valeriu Gheorghiță a recunoscut că măsurile nu sunt perfecte, dar sunt necesare și luate în baza unor date științifice „care și ele au limitele lor”.
O persoană vaccinată complet, cu cel puțin 10 zile de la schema de vaccinare, are un risc de a se infecta cu varianta Delta de 4 ori mai redus. „Este evident că această persoană este considerată o persoană care, chiar dacă intră în contact cu un caz cunoscut confirmat, este vaccinată cu schema completă și are un risc mult mai redus de a se infecta. În plus, dacă persoana respectivă folosește în mod obligatoriu masca de protecție ori de câte ori iese din casă, evident că riscul de a se infecta și de a transmite boala mai departe este foarte mic.
Este un studiu recent publicat, în această săptămână, care arată că persoanele vaccinate cu schema completă se debarasează în 5,5 zile de virus comparativ cu persoanele nevaccinate, unde perioada de debarasare este de peste 7,5 - 8 zile. Sunt date științifice care încep să se acumuleze. Chiar dacă rata de multiplicare a virusului la început este similară la persoane vaccinate și nevaccinate, faptul că avem anticorpi - care cresc foarte rapid ca urmare a memoriei răspunsului imun - explică faptul că o persoană vaccinată, chiar dacă se infectează, transmite într-o măsură mai mică virusul celorlalte persoane pentru că perioada de contagiozitate este mai scurtă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.