Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de 6 milioane de persoane care au trecut prin COVID. Situaţia epidemiologică este bună
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că există posibilitatea ca 6 milioane de români să fi trecut prin infecţia cu noul coronavirus, iar trecerea prin boală este unul dintre motivele pentru care unele persoane aleg să amâne vaccinarea.
De Redactia Observator la 25.05.2021, 16:08"Trecerea prin boală, infecţia naturală îţi conferă o protecţie pe o perioadă delimitată de timp, însă nu ne oferă o protecţie faţă de riscul de reinfecţie cu tulpini virale mutante. (...) Ne uităm la experienţa din Brazilia, ne uităm la experienţa din Africa de Sud, în care oameni care aveau anticorpi, care aveau dovada trecerii prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeaşi frecvenţă şi cu acelaşi risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecţie cu tulpina iniţială, tulpina virală din Wuhan.
În acest moment, în România situaţia epidemiologică este una bună, este favorabilă pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi foarte probabil că avem de cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate, aşa încât, probabil că, de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30-35% şi care poate să ajungă chiar până la 50% şi asta explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Întrebat, în acest context, dacă poate estima care este numărul real al românilor care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, medicul a răspuns că acest număr poate ajunge şi la 6 milioane de persoane.
"Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalenţă de la sfârşitul anului 2020 ne arătau, în perioada în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor era de 1 la mie, datele de seroprevalenţă arătau o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, deci, practic, de 6 ori mai mult.
Sigur că această rată este o medie şi nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice, însă judeţe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluţiei numărului de cazuri, o mare parte dintre persoanele din acel judeţ au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi este şi unul dintre motive, cel puţin în cazul celor care ştiu că au trecut prin infecţie, să amâne decizia de vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
Conform acestuia, aproximativ 30% dintre cei cunoscuţi ca fiind persoane care au trecut prin boală au ales să se vaccineze.
"Dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidenţă, la acest moment avem aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate, dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecţie este crescut pentru acele tulpini virale mutante”, a mai afirmat medicul.