Variola maimuţei: UE va cumpăra vaccinuri împotriva virusului. Câte doze a cerut România
Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei (monkeypox), anunţă Comisia Europeană, precizând că ”procedurile exacte” de procurare ”urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare”, relatează AFP. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că fiecare stat membru al UE va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei, iar România a solicitat iniţial 1.000 de doze din acest vaccin.
De Redactia Observator la 27.05.2022, 13:07Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) ”cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva varilei maimuţei”, a anunţat Stefan De Keersmaecker, un purtător de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate. ”Procedurile exacte vor fi stabilite cu statele membre în zilele următoare”, a precizat el.
Vaccinul Imvanex împotriva variolei
Spania a anunţat că intenţionează să achiziţioneze vaccinul Imvanex şi tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziţie în grup în UE. Imvanex, produs de laboratorul Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a treia (viu care nu se replică în organismul uman) autorizat în UE din 2013, indicat împotriva variolei la adulţi.
Numărul cazurilor confirmate de varola maimuţei în lume a crescut miercuri la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui bilanţ al Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC). ”Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu s-a înregistrat niciun deces”, potrivit acestei agenţii europene cu sediul la Stockholm.
România a solicitat vaccin împotriva variolei maimuţei
"Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrebat în ce stadiu se află achiziţia de vaccin împotriva variolei.
El a adăugat sunt puţine ţări care au acest vaccin şi va trebui să existe un mecanism de distribuţie al acestuia prin intermediul HERA.
"A fost doar o discuţie informală (despre achiziţionarea de vaccin - n.r.), dumneavoastră vreţi nişte răspunsuri pe care nu le are nimeni, nici la Comisia Europeană. Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră", a menţionat Rafila, potrivit Agerpres.
În ce ţări a ajuns variola maimuţei până acum
Cele mai multe cazuri au fost depistate în Europa: 191, dintre care 118 cazuri înregistrate în UE. În trei ţări se concentrează majortatea cazurilor confirmate, şi anume, în Regatul Unit, prima ţară în care au fost descoprite cazuri neobiţnuite la începutul lui mai (71), în Spania (51) şi Portugalia (37), potrivit ECDC. UE a jucat un rol central în achiziţionarea în grup a unor doze de vaccin anticovid în statele membre, relatează news.ro. Însă, în cazul variolei maimuţei, situaţia este diferită, spune De Keersmaecker. Vaccinarea împotriva variolei maimuţei ”va fi limitată la cazuri foarte precise, pentru că transmiterea şi riscul legat de virus nu sunt comparabile cu cele ale COVID-19”, a precizat el.
ECDC estima luni că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este ”foarte slabă”, însă ea este foarte ”mare” în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali. Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei - eradicată de 40 de ani - este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală. Ea se manifestă mai întâi printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.