Ventilatoarele, gură de aer pentru secțiile ATI ale spitalelor din ţară
Imaginati-vă că sunteti pe plajă, la 30-32 de grade Celsius în aer si marea cântă. Apoi imaginati-vă că, pe plajă fiind, purtati combinezon, mască, mănusi de cauciuc si vizieră. Si că îmbrăcati asa trebuie să puneti branule, să verificati perfuzii, să intubati si să ventilati pacienti ore în şir.
De Redactia Observator la 04.09.2020, 17:39- Spitalul municipal Hunedoara are trei sectii covid: ATI, infectioase si pneumologie.
- De la inceputul pandemiei, în unitatea medicala au fost tratati peste trei sute de pacienti infectati cu noul coronavirus.
Dacă ati reusit să vedeti toate astea cu ochii mintii, atunci întelegeţi în ce conditii lucrează medicii si asistentele din România în spitalele în care aerul conditionat nu poate fi pornit si unde pacientii luptă cu SARS-COV2 si cu frica.
Spitalul Municipal "Doctor Alexandru Simionescu" din Hunedoara a fost spitalul de bază al judeţului, mai ales după ce, la începutul stării de urgență, Spitalul Judetean din Deva a intrat în carantină. Echipele medicale din Hunedoara au preluat atât urgențele cât și pacienții infectați cu noul coronavirus.
Dr. Alexandru Duţă, medic specialist, secţia ATI- Spitalul Municipal Hunedoara: Ne luptăm pe toate fronturile cu pacienți care sunt și covid și suspecți care până la urmă se pozitivează.
Medicul anestezist Alexandru Duţă lucrează în ATI de șapte ani dar aceste luni de pandemie au fost și sunt cele mai grele din cariera lui.
Dr. Alexandru Duţă, medic specialist, secţia ATI- Spitalul Municipal Hunedoara: Pacientul o dată ajuns în Terapie Intensivă, șansele de supraviețuire scad de pe o zi pe alta, cu cât trece mai mult timp și în funcție de cât de grav afectează plămânii. Pacienții, o mare parte din ei, care reușesc să scape cu bine din Terapie Intensivă, devin dependenți de oxigenoterapie, rămân cu insuficiență respiratorie cronică, sunt dependenți de oxigen la domiciliu și sunt multe cazuri care pot să se termine prost.
Sectia ATI a Spitalului Municipal Hunedoara are şapte paturi alocate pacientilor covid. Din iunie, toate șapte sunt ocupate permanent.
Sanda Mihăianu, asistentă, secţia ATI Spitalul Municipal Hunedoara: Cu combinezon, cu protecție, cu măști, căldură mare, manevrele fiind de mare precizie ne sunt mult ingreunate de ochelarii care se aburesc, 2-3 perechi de mănuși de protecție, e foarte cald, epuizare, supra încălzire.
Dr. Alexandru Duţă, medic specialist, secţia ATI- Spitalul Municipal Hunedoara: Este o luptă destul de cruntă, incercăm să facem față, este destul de greu. Contează să înțeleagă și oamenii care nu cred in COVID sau care cred că acesta este doar un mit cât este de important să se protejeze, să ne protejăm unii pe alții
Spitalul municipal Hunedoara are trei sectii covid: ATI, infectioase si pneumologie. De la inceputul pandemiei, în unitatea medicala au fost tratati peste trei sute de pacienti infectati cu noul coronavirus.
În încercarea de a salva cât mai mulți pacienți cu SARS-COV2, medicii și asistentele au nevoie de răbdare, pricepere, inspirație dar și de cât mai mult suport
Radu Budae, manager Spitalul Municipal Hunedoara: Mulțumim Fundației Mereu Aproape, mulțumim celor care au donat prin Fundația Mereu Aproape. Cred ca este ce mai importanta, cu siguranta, de fapt, este ca mai importanta donatie pe care Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu a primit-o vreodata, cele patru ventilatoare de terapie intensive, ele oricum erau necesare și intr-o perioada normala, cu atat mai mult in pandemia prin care trecem cu totii.
De la Teledonul Români Împreună de la finalul lui martie și până acum, Fundația Mereu Aproape a cumpărat trei unități mobile de Terapie Intensivă cu monitoare de funcții vitale, injectomate și perfuzomate și a donat spitalelor din România măști, halate și combinezoane, două stații ATI complete, kituri de secvențiere covid, aparatură de înaltă performanță pentru secții ATI neonatologie și adulți.
Pe lista beneficiarilor de ventilatoare invazive de înaltă performanță se mai află, de exemplu, unități medicale din Bucuresti, Prahova, Dambovita, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Arad, Mehedinți iar donarea de ventilatoare continuă.