Ziua cu cele mai multe atacuri de cord din an. Cardiologii spun că 2 factori sunt de vină pentru statistica sumbră
Numărul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale crește semnificativ în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, iar ziua de Crăciun înregistrează cele mai multe cazuri din întregul an, avertizează Asociația Americană a Inimii.
De Redactia Observator la 20.12.2024, 08:12Dr. Patricia Vassallo, profesor asociat de cardiologie la Universitatea Northwestern, spune că există doi factori majori care contribuie la această situație.
În primul rând, temperaturile scăzute determină vasele de sânge să se contracte, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și forțează inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.
În al doilea rând, stresul specific sărbătorilor joacă un rol important. "Pentru unii, sezonul este vesel, dar pentru alții poate fi supărător sau stresant, fie că este vorba despre doliul după cei dragi, organizarea reuniunilor mari de sărbători sau relațiile cu rudele", explică dr. Vassallo, conform Medicalxpress.
Cum putem reduce riscurile
- Virusul în fața căruia România este vulnerabilă din cauza ratei scăzute de vaccinare. A fost depistat în apele...
- Medicament pentru regenerarea dinților lipsă, testat în Japonia. Am putea spune adio implanturilor şi protezelor
- Mâncarea ultra-procesată, extrem de dăunătoare. Cu cât ne scurtează viaţa un sandviş bogat cu şuncă
Pentru a reduce riscurile în perioada sărbătorilor, medicii au câteva recomandări importante. În primul rând, atunci când petreceți timp în aer liber pe timp de iarnă, este esențial să faceți pauze frecvente pentru a vă încălzi. De asemenea, nu ieșiți niciodată afară fără să fiți complet echipați cu haine groase de iarnă, inclusiv căciulă, mănuși și șosete călduroase.
Specialiștii atrag atenția și asupra consumului de alcool, care trebuie moderat în această perioadă, deoarece poate masca senzația reală de frig resimțită de organism. Este important să evitați eforturile fizice intense, cum ar fi deszăpezirea pe perioade lungi, care pot suprasolicita inima., relatează Mediafax.
În cazul în care observați anumite simptome îngrijorătoare, trebuie să vă prezentați imediat la medic. Printre aceste semne de alarmă se numără durerile severe în piept, greața, transpirațiile reci și oboseala care apare brusc. De asemenea, nu ignorați senzația de arsuri la stomac, slăbiciunea apărută în brațe sau picioare, asimetria facială sau dificultățile de vorbire - toate acestea pot fi indicii ale unui atac de cord sau accident vascular cerebral.