20% dintre liceeni din România renunţă la şcoală
O cifră record pentru Europa. Surprinzător, nu sărăcia e principala explicaţie. Şi copiii bogaţilor abandonează cursurile. Pornind de la studiu UNICEF, Reporterii Observator au descoperit în doar o oră, 3 copiii pentru care mersul la şcoală e misiune imposibilă.
De Redactia Observator la 11.09.2014, 09:33O cifră record pentru Europa. Surprinzător, nu sărăcia e principala explicaţie. Şi copiii bogaţilor abandonează cursurile. Pornind de la studiu UNICEF, Reporterii Observator au descoperit în doar o oră, 3 copiii pentru care mersul la şcoală e misiune imposibilă.
Un vis care pentru ea devine tot mai greu de atins. Are doar 12 ani, iar mersul la şcoală, este provocarea vieţii ei.
Şi probabil nu va avea nici când şcoala va începe. Se încăpăţânează să treacă peste toate, chiar dacă traiul de acasă devine şi mai greu de suportat în clasă.
Are şapte fraţi din care patru mai mari ca ea. Niciunul n-a terminat şapte clase. În schimb muncesc pe brânci.
În seră, în sat cu ziua sau chiar la adunat râme pentru pescari.
Dar Flori sau Maria sunt doar doi copii din cei 174 de mii de liceeni care abandonează şcoala. O realitate dură scoasă la iveală de un studiu al UNICEF.
La nivel naţional unu din cinci copii nu merge la şcoală. Principala cauză este sărăcia. Dar, specialiştii au descoperit că nici bogaţii nu stau mai bine. La studii renunţă şi copiii de bani gata.
Săracii n-au bani de şcoală, bogaţii au prea mulţi ca să le mai pese de ea. Acum, statul alocă pe an, aproximativ 580 de euro pentru un elev. Din aceşti bani sunt plătiţi şi profesorii dar sunt suportate şi dotările şcolii.