3 curiozități despre gastronomia japonezilor
Complexă, atractivă și absolut delicioasă, exotica bucătărie japoneză nu contenește să atragă admiratori din întreaga lume. Japonezii sunt experți în mâncăruri cu design inedit, foarte aromate și deosebit de sănătoase.
De Redactia Observator la 11.11.2019, 16:02Complexă, atractivă și absolut delicioasă, exotica bucătărie japoneză nu contenește să atragă admiratori din întreaga lume. Japonezii sunt experți în mâncăruri cu design inedit, foarte aromate și deosebit de sănătoase.
Nu degeaba Japonia are una dintre cele mai mici rate ale obezității din lume! Niponii mănâncă foarte disciplinat și calculat, dar au avut mereu grijă ca bucătăria lor să nu ducă lipsă de savoare. Dacă vrei să iei o masă cu specific asiatic, poți comanda mâncare japoneză oriunde în capitală prin foodpanda.ro. Dincolo de opțiunile diversificate, în materie de ingrediente pentru o masă foarte gustoasă, japonezii au și foarte multe obiceiuri interesante atunci când vine vorba despre modul în care tratează bucătăria. Care sunt cele mai interesante trei astfel de curiozități legate de cultura lor?
Ce alimente preferă niponii
Una dintre posibilele explicații pentru forma fizică de invidiat a japonezilor, care arată excelent și la vârste destul de înaintate, este reprezentată de elementele care le compun meniul. Asiaticii se bazează foarte puțin pe carne, iar elementele de la baza gastronomiei japoneze sunt ovăzul, grâul, orezul și fasolea. Așadar, cerealele sunt o parte foarte importantă din bucătăria niponă, iar proteinele sunt asigurate de pește și crustacee, care nu lipsesc din alimentația niciunui japonez. De altfel, pe lângă opțiunile în materie de ingrediente, este interesant și modul în care niponii își dozează porțiile de mâncare. Ei mănâncă puțin, cât să nu aibă senzația de prea plin, iar rezultatele se văd în silueta de invidiat pe care o au și la vârste mari.
Japonezii au mâncare “de ocazie”
În tradiția românească, fasolea cu ciolan este un preparat care se mănâncă în special în data de 1 Decembrie, atunci când se sărbătorește Ziua Națională a României. La americani, curcanul este consumat de Ziua Recunoștinței, în vreme ce francezii celebrează Crăciunul prin consumul de Shapon, o mâncare cu carne de cocoș. Dacă te așteptai ca japonezii să nu conecteze mâncarea cu ocaziile speciale, te-ai înșelat, pentru că și în cazul lor există oportunități pentru a consuma anumite feluri de mâncare. De pildă, atunci când se naște un copil, japonezii consumă un fel special, pe care nu îl mănâncă cu altă ocazie. Totuși, chiar și atunci, ei nu se feresc să servească felurile speciale însoțite de tradiționalul orez cu fasole. O altă ocazie specială pentru japonezi, și din punct de vedere culinar, este nunta.
Mâncarea este prețuită cu adevărat
Japonezii susțin că mâncarea se consumă mai întâi cu ochii și abia apoi cu gura. Astfel, nu este de mirare că modul de prezentare, mai ales în cazul restaurantelor, poate fi decisiv pentru atragerea clienților. Imaginea contează foarte mult, iar un fel de mâncare expus în mod greșit sau care nu este pus în valoare din punct de vedere estetic, va fi evitat și va ajunge să nu fie consumat. Niponii pun foarte mare preț și pe specificul perioadei anului, astfel că își adaptează regimul alimentar la ce le poate oferi natura, în funcție de anotimpul în care se află. Mâncarea pe care o consumă japonezii este întotdeauna proaspătă și de sezon, iar felurile sunt pregătite în așa fel încât ele să fie cât mai multe și puțin variate din punct de vedere al compoziției. Niponii preferă să împartă ingredientele în mai multe feluri, în loc să le înglobeze pe toate într-o singură farfurie. Din punct de vedere al ustensilelor folosite, trebuie menționat că japonezii nu apelează la tacâmuri obișnuite, pe care le consideră simboluri ale violenței, ci preferă bețișoarele de lemn. Acestea sunt manevrate cu foarte mare dexteritate, deși în cultura europeană sunt văzute ca o adevărată provocare. Bolurile din care se consumă supele sau orezul nu se încălzesc la exterior, ceea ce le face ușor de utilizat atunci când se consumă din ele mâncare fierbinte.
Așadar, dacă mâncarea japoneză ți se pare una atractivă, trebuie să știi că locuitorii Țării Soarelui Răsare văd în alimentație un proces nu doar necesar, ci și menit să aducă frumusețe, dar și disciplină în viețile lor.