4 condimente orientale pe care să le încerci
Mirodeniile sunt acele ingrediente care transformă rețete simple în adevărate delicii culinare. Chiar dacă sarea și piperul se numără printre cele mai populare condimente care dau gust bucatelor, există și alte astfel de produse pe care le poți integra cu ușurință în meniul de acasă.
De Redactia Observator la 22.04.2020, 16:55- Sumacul se folosește cu precădere în gastronomia turcească.
- Emblematic pentru bucătăria indiană este cardamonul.
Bucătăria orientală este recunoscută pentru utilizarea remarcabilă a mirodeniilor. Dacă vrei să pregătești și tu mâncăruri savuroase, iată care sunt acele 4 condimente orientale pe care trebuie să le încerci!
Sumac
Sumacul se folosește cu precădere în gastronomia turcească și arabă și se obține din fructele uscate și, mai apoi, pisate ale arbustului Rhus Coralia. Condimentul are o culoare de roșu purpuriu și un gust acrișor, ușor fructat care devine, însă, iute, dacă este ținut mai mult pe limbă.
Sumacul este un condiment care poate fi utilizat la asezonarea cărnurilor (inclusiv pentru pește și fructe de mare), atât pentru marinade cât și pentru a le pregăti pentru grătar.
De asemenea, el se presară în tocănițe, supe sau sosuri pentru salată și poate fi un bun înlocuitor pentru lămâie sau oțet. Sumanul nu lipsește nici din celebrul kebab turcesc, așadar dacă vrei să descoperi savoarea acestui condiment, Dabo Doner livrează la domiciliu astfel de preparate.
Turmeric
Dacă preferi carnea de pasăre, atunci este musai să încerci turmericul! Cunoscut și sub denumirea de curcumă, acest condiment, turmericul face parte din aceeași familie cu ghimbirul și se aseamănă foarte mult cu acesta, din punct de vedere al aspectului. Curcuma este obținută din rădăcina plantei cu același nume, în urma unui proces de măcinare. Beneficiile turmericului sunt nenumărate; pe lângă gustul intens și aroma inconfundabilă, acest condiment este un puternic antioxidant natural. În plus, ajută la scăderea nivelului de colesterol, la tratarea problemelor digestive și la buna funcționare a ficatului.
Cardamom
Emblematic pentru bucătăria indiană, cardamomul se obține din semințele unor arbori tropicali, în zona Asiei. Este utilizat frecvent ca aromatizant și colorant în băuturi și în alimente, însă este extrem de apreciat și în medicină, grație proprietăților sale. Acesta este un excelent anti-depresiv, protejează sănătatea inimii și previne bolile gastro-intestinale. De asemenea, el are proprietăți antimicrobiene. Poți folosi cardamomul în preparatele dulci, dar la fel de bine îl poți adăuga și în rețetele pe bază de orez. Totodată, este ideal pentru a conferi un gust unic ceaiului și cafelei.
Șofranul
Șofranul se utilizează într-o gamă variată de preparate sărate. În bucătăria orientală este folosit frecvent în mâncăruri cu orez, pește, carne sau cuscus. Acesta este, însă, potrivit și pentru anumite deserturi, cum ar fi salata de portocale.
Un alt detaliu important despre șofran este legat de costul de producție al acestui condiment. Originar din Persia, acesta se numără printre cele mai scumpe mirodenii din lume.
Șofranul este utilizat în bucătăria orientală și datorită proprietăților sale curative; acesta previne afecțiunile degenerative, având un remarcabil efect antioxidant.
Condimentele orientale merită încercate în preparate de orice fel. Pe lângă aroma deosebită pe care o conferă bucatelor, acestea au și numeroase beneficii pentru sănătate.