5 lucruri de care copilul tău va avea nevoie în primul an de școală
Puține lucruri se pot compara cu emoțiile școlii. Primul an este o experiență deosebită atât pentru cei mici, cât și pentru tine, ca părinte, iar de multe ori nici nu vei ști cine are nevoie de o pregătire mai atentă pentru acest moment: tu sau copilul tău.
De Redactia Observator la 18.09.2018, 11:51Puține lucruri se pot compara cu emoțiile școlii. Primul an este o experiență deosebită atât pentru cei mici, cât și pentru tine, ca părinte, iar de multe ori nici nu vei ști cine are nevoie de o pregătire mai atentă pentru acest moment: tu sau copilul tău. În ciuda greutății cu care te vei rupe de cel mic chiar și pentru câteva ore pe zi, în care oricum ești la muncă, e foarte important să ai grijă ca el să fie pregătit din toate punctele de vedere pentru acest moment în care mediul său se va schimba.
5 lucruri de care copilul tău va avea nevoie în primul an de școală:
1. Încrederea de sine
Pentru ca totul să meargă bine, cel mic va avea evoie de multă încredere în forțele proprii. Ruperea pentru câteva ore de mediul pe care îl cunoaște de acasă poate cauza stres și anxietate, dar și frica de a nu greși în fața celor pe care îi cunoaște mai puțin. Fii pozitivă cu el și discută despre experiența aceasta încercând să îl ajuți să se relaxeze în fața unei etape atât de importante din viața sa, dar și din viața voastră, ca o familie.
2. Atenție la rechizitele școlare
Precis te-ai pregătit ca la carte în această vară pentru a achiziționa toate rechizitele de care cel mic va vea nevoie la școală, dar odată cu începutul anului școlar această presiune nu dispare. Unele caiete nu vor fi bune, urmează achiziția manualelor școlare, la desen va avea nevoie de o trusă mai bună, iar cu timpul vei vedea că toate lucrurile vor deveni neîncăpătoare. Ia în vedere că cel mic se mai află în perioada de creștere, motiv pentru care va trebui să te asiguri că toate lucrurile vor fi pe măsura sa. Caută de pe acum un ghiozdan de pe cartuseria.ro, rezistent și spațios, care va putea să facă față din toate punctele de vedere pe o perioadă mai lungă de timp cerințelor celui mic.
3. Fii alături de el în fiecare zi
Este foarte important ca cel mic să simtă că este susținut în fiecare clipă de familia sa, însă nu sufocat. Atunci când are nevoie, oferă-i sprijinul tău, iar dacă îl vezi că se integrează foarte rapid în colectiv, nu încerca să-l tragi de acolo. Dialogul deschis este obligatoriu, dar atâta timp cât nu se transformă într-un interogatoriu pentru cel mic.
4. Interacțiunea cu ceilalți copii
Un colectiv înseamnă interacțiune, empatie, abilitatea de a împărți cu cei din jurul tău și de a-i respecta. Acestea sunt lucruri pe care cel mic trebuie să le deprindă încă din timp. Pregătește-lpentru viața într-un colectiv diferit, vorbind cu el și încercându-l să îl ajuți, în primul rând, să-și poată identifica în mod corect sentimentele sale și pe ale celor din jurul său.
5. Regulile unui grup
Ajută-l pe cel mic nu neapărat să învețe regulile de bază dintr-o clasă, ci mai degrabă să le înțeleagă. Să ridice mâna atunci când dorește să vorbească sau să meargă la toaletă, să se spele des pe mâini și să fie punctual reprezintă elemente foarte importante, însă la fel de important este să înțeleagă de ce respectul reciproc față de colegi și persoanele din cadrul didactic nu are voie să lipsească în niciun moment.
Nu în ultimul rând, este foarte important ca cel mic să știe să răspundă la câteva întrebări importante, precum adresa completă de acasă și numerele de telefon ale părinților, pentru situații mai serioase.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Yuganov Konstantin