Antena LIVE

Curs valutar

7 beneficii ale picturii

Pictura este una dintre formele de cultură care a stat la fundamentul civilizației umane. Urme de pictură rupestră datează din perioada preistorică, cele mai vechi urme fiind găsite în Grotte Chauvet, în peștera Lascaux, ambele din Franța, precum și în peștera Altamira, Spania.

De la 08.05.2019, 14:28
WhatsApp
7 beneficii ale picturii Pixabay

Pictura este una dintre formele de cultură care a stat la fundamentul civilizației umane. Urme de pictură rupestră datează din perioada preistorică, cele mai vechi urme fiind găsite în Grotte Chauvet, în peștera Lascaux, ambele din Franța, precum și în peștera Altamira, Spania. De-a lungul timpului, pictura a avut și are un rol ritualic, religios, estetic, precum și educativ, substituind funcția formativă a cărții.

În contextul societății actuale, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm este timpul limitat în care ne putem desfășura activitățile, fapt care are drept consecință amânarea diferitelor cerințe și responsabilități, sau chiar neîmplinirea unor dorințe personale. Cercetările în domeniul neuroștiințelor demonstrează faptul că multiplicarea dorințelor, fie din cauza tendinței de consum impus de marketing, fie din lipsa timpului, slăbește voința. La fel, utilizarea dispozitivelor electronice pe scară largă în viața socială, ca și multitasking-ul și densitatea stimulilor extrasenzoriali, ne acaparează activitatea profesională și viața personală, transformând-o în rutină apăsătoare.

Pictura, o disciplină a voinței

Pictura poate fi nu numai o pasiune, ci și o disciplină a voinței care va aduce multe beneficii atât trupului, cât și sufletului.

  1. Învingerea propriilor limite

Pictura nu este o artă rezervată doar celor care au înclinații înnăscute sau dobândite, ca urmare a anilor îndelungați de studiu și practică intensă, ci este o artă accesibilă tuturor celor care doresc a exprima prin culori ceea ce văd și simt. De aceea, pictura poate deveni o pasiune, indiferent de vârstă, prin care ne putem depăși propriile limite.

  1. Dezvoltarea inteligenței vizual-spațiale

Pictura, spre deosebire de arta fotografică, presupune imortalizarea realității umane specifice fiecărui domeniu de activitate, dar a exprimat și perspectivele personale de înțelegere a realității. Fotografia presupune un proces foarte rapid, însă, timpul dedicat picturii fiind unul mai îndelungat, oferă pictorului șansa dezvoltării creativității pe termen lung.

Creativitatea dezvoltă capacitatea de a gândi imagini în mod original și expresiv, prin deprinderea unor abilități și tehnici de exprimare artistică. De aceea, pictura se adresează mai ales copiilor, încă din primii ani de viață. Ea ușurează procesul de memorare a informațiilor, de învățare mai rapide a scrierii, prin coordonarea dintre mână și creier, și realizează mult mai facil conexiuni cu mediul înconjurător.

  1. Dezvoltarea inteligenței emoționale

Pictura ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale, datorită dimensiunii ei intra-personale. Prin pictură se exprimă gânduri și sentimente. Ea este și o formă de comunicare care ne ajută să ajungem la cunoașterea sinelui, precum și la înțelegerea vieții emoționale a celorlalți oameni de lângă noi.

Pe lângă acest tip de comunicare non-verbală, pictura contribuie la dezvoltarea vocabularului, prin folosirea unor termeni specifici acestei arte.

  1. Deprinderea inteligenței naturaliste

Însușirea noțiunilor elementare de exprimare plastică contribuie la cultivarea unui simț de responsabilitate și de admirație pentru natură, plante și animale.

  1. Rol terapeutic

Practicarea picturii are un rol însemnat în ceea ce privește eliberarea de stresul cotidian, prin detensionarea fizică și psihică. Studiile medicale arată că terapia prin arta picturii în tratarea pacienților depresivi sau anxioși are rezultate considerabil mai bune. Aceleași beneficii s-au înregistrat și în cazurile persoanelor care nu se pot exprima verbal, care au suferit diferite traume. În acest scop, bisericile au un ansamblu iconografic foarte complex, nu numai pentru rolul lui formativ sau de cunoaștere a unor evenimente trecute, ci și pentru a ajuta la detensionarea fizică și psihică. La fel se întâmplă în interiorul cabinetelor medicale și mai ales în propria casă, unde se află o varietate de picturi, cu același rol de liniștire.

  1. Regăsirea sinelui

Amploarea activităților și responsabilităților profesionale ocupă un loc din ce în ce mai mare în viața personală, încât în timpul rămas liber nu reușim să ne deconectăm de la acestea. Pictura ajută la eliberarea tulburărilor de atenție, determinate de suprastimularea senzorială, și la reflecția asupra sinelui. Totodată, contribuie și la creșterea încrederii în sine. Pictura este o oglindă a sufletului.

  1. Daruri hand-made pentru cei dragi

Arta picturii, practicată fără vreo constrângere exterioară, devine o pasiune care poate fi valorificată în modul concret al realizării unor daruri pentru cei dragi.

Tipuri de pictură

Pictura este o artă complexă, de-a lungul timpului dezvoltându-se mai multe genuri, precum pictura murală, pictura tempera, pictura în ulei, pictura de șevalet, pictura de panou, pictura în miniatură, pictura acrilică etc.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024