IT-iştii angajaţi de Cioloş la Guvern şi-au dat demisia!
Specialiştii cooptaţi de Guvernul Cioloş în programul GovITHub, aflat încă în derulare, pentru a găsi soluţii de debirocratizare a administraţiei publice, au anunţat miercuri că încetează colaborarea cu Guvernul Grindeanu.
De Redactia Observator la 01.02.2017, 14:49Specialiştii cooptaţi de Guvernul Cioloş în programul GovITHub, aflat încă în derulare, pentru a găsi soluţii de debirocratizare a administraţiei publice, au anunţat miercuri că încetează colaborarea cu Guvernul Grindeanu.
Tinerii afirmă, într-un comunicat, că refuză să îşi continue activitatea sub coordonarea actualului Guvern din cauza ordonanţei aprobate marţi seară care aduce modificări la Codul penal.
”În urma adoptării ordonanţei de urgenţă (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu şi a proiectului de lege privind graţierea, bursierii GovITHub se declară indignaţi şi refuză să îşi continue activitatea sub coordonarea actualului guvern şi a echipei sale de miniştri”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a bursierilor GovITHub.
Programul guvernamental GovITHub a fost creat în 2016 ca urmare a unei iniţiative de implicare civică a specialiştilor IT din mediul privat care îşi doresc să contribuie în mod activ la digitalizarea instituţiilor publice şi la îmbunătăţirea relaţiei cetăţeanului cu statul, potrivit tinerilor bursieri.
”Principiile care guvernează activitatea GovITHub au la bază transparenţa, implicarea civică şi un sistem deschis de colaborare cu societatea civilă, de tip open source, care a făcut posibil ca în doar 4 luni de activitate GovITHub să dezvolte proiecte cu impact naţional, care în alte condiţii ar fi costat statul român peste 1 milion EURO”, subliniază bursierii, precizând că deciziile guvernului actual luate în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017, precum şi modul în care acestea au fost adoptate, invalidează misiunea GovITHub şi contravin flagrant atât principiilor care au pus bazele acestui program, cât şi valorilor personale ale bursierilor.
Tinerii bursieri şi-au exprimat îngrijorarea pentru ”direcţia periculoasă în care se îndreaptă România” şi trag un semnal de alarmă privind valorile democratice ce trebuie protejate.
Fostul premierul Dacian Cioloş a participat în data de 4 august 2016 la lansarea GovITHub, program guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat şi mediul antreprenorial, în scopul creşterii calităţii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei.
“Vrem ca platforma GovITHub să reunească oameni care au curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională şi să vină să dea o mână de ajutor în administraţie. Împreună ne dorim să găsim soluţii inovatoare pentru creşterea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor, pentru mai multă transparenţă în modul de lucru al administraţiei şi, mai ales, pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ţine, în parte, şi de legislaţie, dar nu este suficient. Foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislaţiei şi acum trebuie să le eliminăm”, afirma fostul premierul Dacian Cioloş.