Antena LIVE

Curs valutar

Sunt sau nu RADIAŢII la Muzeul de Geologie? Anunţ de ULTIMĂ ORĂ făcut de Ministerul Mediului (UPDATE)

Jurnaliştii de la GSP au publicat astăzi o investigaţie care scotea la iveală o situaţie alarmantă. Potrivit unui raport de sănătate, “păstrat secret”, angajaţii Muzeului de Geologie şi vizitatorii săi ar fi expuşi la radiaţii incredibil de mari.

De la 14.02.2017, 19:34
WhatsApp

Update ora 18:00 - Rezultatul controlului specialiştilor de mediu efectuat în zona Muzeului Naţional de Geologie

În urma informaţiilor date marţi publicităţii, de către jurnalistul Cătălin Tolontan, potrivit cărora în zona Piaţa Victoria, mai precis la Muzeul Naţional de Geologie s-ar înregistra un nivel extrem de ridicat de radiaţii, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, dar şi din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au mers la muzeu, unde au efectuat o serie de investigaţii.

În urma cercetărilor făcute de specialişti, s-a dovedit însă, că, valorile se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii.

Citeşte Rezultatul controlului specialiştilor de mediu efectuat în zona Muzeului Naţional de Geologie

Pe acelaşi subiect

Jurnaliştii de la GSP au publicat astăzi o investigaţie care scotea la iveală o situaţie alarmantă. Potrivit unui raport de sănătate, “păstrat secret”, angajaţii Muzeului de Geologie şi vizitatorii săi ar fi expuşi la radiaţii incredibil de mari.

”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, se arată în raportul semnalat.

Potrivit jurnaliştilor, se pare că acest raport nu a fost făcut public și nimeni nu a luat nicio măsură până în prezent.

Citeşte şi: RAPORT ŞOCANT! RADIAŢII de 100 DE ORI MAI MARI decât la Cernobîl, la doi paşi de Piaţa Victoriei! Muzeul de Geologie a fost închis

Investigaţia GSP este contrazisă, însă, de reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică, care susţin că "semnalarile cu privire la riscurile pentru populatia aflata in proximitatea Muzeului Național de Geologie din București nu sunt intemeiate".

UPDATE: Potrivit Directorului Institutului de Geologie,  nu există vreun pericol. Eroarea a provenit din faptul ca aparatele care citesc radiatiile gama sunt in engleza, iar virgula se pune intre mie si zeci de mie. În numerotarea românească, virgula se pune intre unitate si zecimala.

Redăm mai jos, integral, comunicatul Institutului de Sănătate Publică:

In contextul aparitiei in presa a unor informatii cu privire la existenta unor niveluri crescute de radioactivitate la Muzeul Național de Geologie din București, facem urmatoarele precizari, din perspectiva semnificatiei privind sanatatea publica:

• Raportul la care se face referire in presa, aduce informatii cu privire la doua tipuri si niveluri reglementate de expunerea la radiatii ionizante, cea profesionala, pentru lucratorii expusi, si cea a populatiei.

• Raportul la care se face referire se refera la conditiile munca din cadrul Muzeului National de Geologie, fiind vorba de expunerea profesionala la radiatii ionizante in contextul masurilor ce trebuiesc luate de angajator pentru minimizarea expunerii la radiatii ionizante, si nu un raport de sanatate publica.

• Conform legistaliei Romaniei si UE, nivelurile reglementate pentru expunerea profesionala sunt de 20 mSv/an, de 20 de ori mai mari decat nivelul de xpunere a populatiei (1 mSv/an). In acest sens, desfasurarea activitatilor care presupun lucrul in medii de radioctivitate crescuta, poate avea loc doar cu autorizatie din partea CNCAN, iar lucratorii trebuie sa fie monitorizati dozimetric. Conform rezultatelor Laboratorului de Dozimetrie Individuala din cadrul INSP, dozele individuale incasate de personalul monitorizat (8 persoane) se afla sub limita de detectie.  Ca urmare, nu se poate afirma ca exista o legatura cauzala intre desfasurarea activitatii din cadrul institutiei si patologia semnalata.

• In ceea ce priveste expunerea populatiei, raportul mai sus mentionat  (pag.3) evidentiaza faptul ca valorile de fond masurate in aer se inscriu in limitele normale ale radioactivitatii de fond din Bucuresti. Mai mult, luand in considerare caracteristicile expunerii, inclusiv pentru exponatele cu radioactivitate crescuta fata de nivelul de fond, respectiv, caracterul ocazional si timpul limitat de stationare in perimetrul salilor muzeului nu sunt de natura a genera riscuri pentru populatie.

In concluzie, semnalarile cu privire la riscurile pentru populatia aflata in proximitatea Muzeul Național de Geologie din București nu sunt intemeiate.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025