Adrian Năstase, la împlinirea vârstei de 66 de ani: "Nu mi-e indiferent viitorul, dar nu sunt optimist. Viaţa intr-o colonie va fi tot mai grea"
Fostul premier Adrian Năstase a scris, miercuri, la împlinirea vârstei de 66 de ani, că nu este optimist în ceea ce priveşte viitorul României, menţionând că "nedreptătile ultimilor ani l-au făcut nu mai cinic ci mai neangajat, mai blazat social".
De Redactia Observator la 22.06.2016, 18:47Fostul premier Adrian Năstase a scris, miercuri, la împlinirea vârstei de 66 de ani, că nu este optimist în ceea ce priveşte viitorul României, menţionând că "nedreptătile ultimilor ani l-au făcut nu mai cinic ci mai neangajat, mai blazat social".
"Astazi împlinesc 66 de ani. Şi nu realizez cât de repede au trecut anii. Cu bucurii, cu supărări, cu impliniri. Cu prietenii, dar si cu trădări. Cu speranţe, dar şi cu dezamăgiri. Unele lucruri am vrut să le uit şi nu am reusit. Pe altele chiar le-am pus in sertare ale memoriei si nu le voi mai scoate niciodată de acolo. Am iertat mult altora, mie mi-am iertat mai putin. Privesc mai senin in jur si mai adânc in mine. Sunt multe intâmplări sau decizii cărora le dau alte semnificatii. Adeseori, binele şi raul s-au transformat, în ultimii ani, în nuante de gri. Si cu cât trece timpul am mai putine raspunsuri. Am micsorat cercul in care exist si imi permit acum să fiu mai direct in relatiile cu ceilalti. Nedreptătile ultimilor ani m-au făcut nu mai cinic ci mai neangajat, mai blazat social. Privesc scena politică, emisiunile de la televizor, cu o anumită detasare. Poate si cu un dram de frustrare. Nu mi-e indiferent viitorul, mai ales gândindu-mă la Andrei si la Mihnea. Desi nu sunt optimist. Viata intr-o colonie va fi tot mai grea. Universul pe care l-am redescoperit in ultimii ani este familia. Dana si băietii mi-au dat energia necesară pentru a trece prin incercări si de a lua lucrurile de la capăt. Aniversarea mea de acum li se datorează", scrie Adrian Năstase, pe blog.
Adrian Năstase, de la ascensiune fulminantă la declin
Ascensiunea politică a lui Năstase a început imediat după Revoluţie. A fost, pe rând, ministru de Externe, parlamentar, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi şef al PSD până în 2000, când ajunge premierul României.
Performanţele din fruntea guvernului i-au adus laude chiar şi din partea celui mai mare duşman al său. Însă, n-a obosit niciodată în a-i ţine piept lui Traian Băsescu.
Cei doi au candidat la alegerile prezidenţiale din 2004
"Voi fi un preşedinte bun pentru tine", i-a spus Băsescu într-o dezbatere. "Nu vei fi un preşedinte bun nici pentru români, asta e problema. Dar îţi doresc să fii un primar bun, în continuare, pentru bucureşteni", a fost răspunsul lui Adrian Năstase.
Scandalurile de corupţie din timpul mandatului, eticheta de arogant, dar şi competiţia politică au făcut ca Năstase să pice testul electoratului la prezidenţialele în 2004. A fost momentul în care a început coşmarul.
"Adriane, nici nu stii cat de mic începi să fii", i-a transmis, după alegeri, Traian Băsescu.
În 2005, Năstase a făcut primul pas în spate şi a decis să nu mai candideze la preşedinţia PSD. A urmat al doilea pas înapoi un an mai târziu.
"Am decis să îmi anunţ demisia din functţa de preşedinte executiv al partidului şi demisia din funcţia de preşedinte al camerei deputaţilor", spunea, atunci, Năstase.
În 2008, Năstase a reuşit să revină în conducerea PSD ca preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, un fel de guvern din umbră. Un an mai târziu, însă, Parlamentul avizează începerea urmăririi penale în dosarul „Trofeul Calităţii", iar în 2010 este trimis în judecată pentru luare de mită şi şantaj.
Pe 20 iunie 2012, Năstase este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii. În aceeaşi zi, hotărăşte să-şi curme viaţa, însă glonţul tras nu şi-a atins ţinta.
Împuşcat în gât, legat de targă, salvat cu forţa de la moarte. Un Adrian Năstase-victimă, un Adrian Năstase care a dat peste cap o imagine construită în peste 20 de ani de politică. Aşa a fost imaginea sa când a fost condamnat pentru prima dată!
Au urmat opt luni de încarcerare, iar în martie 2013, pe porţile Penitenciarului Jilava ieşea un om nou.