Cum îşi aleg pretenţioşii peştele de Florii
Românii sărbătoresc astăzi Floriile şi în mai toate casele, potrivit tradiţiei, se mănâncă peşte. Mai ales că, pentru cei care ţin post, este dezlegare. Pretenţioşii care vor ca produsul să fie proaspăt pot cumpăra direct de la păstrăvării.
De Redactia Observator la 21.04.2019, 13:05Românii sărbătoresc astăzi Floriile şi în mai toate casele, potrivit tradiţiei, se mănâncă peşte. Mai ales că, pentru cei care ţin post, este dezlegare. Pretenţioşii care vor ca produsul să fie proaspăt pot cumpăra direct de la păstrăvării. La Moara Domnească din Prahova, spre exemplu, peştele este crescut într-un mediu pe care nu îl mai găseşti nicăieri în ţară. O spune un chef bucătar care a pregătit o reţetă delicioasă.
Rar îţi este dat să fii servit la masă de şeful bucătar dar, cu siguranţă, reţeta de peşte propusă este una inedită pentru a fi gustată în ziua de Florii.
Peştele, gătit de Florii fără condimente
Reţeta nu este chiar uşor de pregătit, însă rezultatul final este minunat.
Chef Cristi, bucătar şef restaurant Ploieşti: Am pregătit o cremă de mazăre, un pic de parmezan, ulei de măsline, suchinii, un pic de ceapă verde, feliile de pâine ceapata, prefiartă, şii preparatul de bază, păstrăvul
Păstrăvul mai întâi se filetează. Coada şi capul se pun la fiert, iar supa de peşte care rezultă, sau fumme-ul, se toarnă peste ceapa verde, înăbuşită în ulei de măsline.
Tot acolo se adaugă şi crema de mazăre. În acest timp, fileul de păstrăv se pune pe plită. Se lasă doar câteva minute, până prinde o crustă subţire.
Reţeta este mediteraneană, iar chef Cristi a "furat-o" din Spania, unde a lucrat 15 ani.
Păstrăvăria Moara Domnească produce 15 tone de peşte pe an
Chef Cristi, bucătar şef restaurant Ploieşti: Aţi observat, eu nu folosesc aproape niciun fel de condiment, decât sarea şi foarte rar piperul. Nu folosesc condimente pentru a nu schimba gustul
Păstrăvul şi-l procură, spune el, de la cea mai bună crescătorie din judeţ, Moara Domnească.
Dragoş Ciomag, Directorul Direcţiei Silvice Prahova: Este păstrăvăria cu cea mai mică altitudine din ţară sau printre cele mai mici, 130 metri. Are două izvoare naturale de apă din care este alimentată
Producţia depăşeşte, anual, 15 tone de păstrăv.
Peştele este crescut în bazine speciale, cu cea mai bună hrană.
Peştele ajunge şi în hipermarketuri, unde este vândut, viu, direct din bazine.